Letartóztatás rablás bűntettének alapos gyanúja miatt

A Pécsi Járásbíróság 2021. február 5-én elrendelte egy harkányi férfi letartóztatását egy hónapra felfegyverkezve, csoportosan és erőszakkal, illetve az élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmazva elkövetett rablás bűntette alapos gyanúja miatt.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított még 2010. február 3-án – a már azóta jogerősen elítélt – négy társát rábeszélte arra, hogy egy harkányi parkolóban a vele haragban álló, pénzváltással foglalkozó külföldi állampolgárságú sértett sérelmére rablást kövessenek el. A gyanúsított az elkövetés helyszínének megmutatásával és az elkövetéshez felszerelés biztosításával segítette a bűncselekmény megvalósítását. 2010. február 3-án az esti órákban a gyanúsított társai a kijelölt helyszínen, előzetes szóváltás nélkül bántalmazták a sértett férfit és élettársát úgy, hogy egyikük egy kalapácsnyéllel a férfi fejét ütötte meg kétszer, hogy az övtáskáját elvegye, azonban nem járt sikerrel. Eközben egy másik elkövető a sértett élettársának fejét több alkalommal, ököllel ütötte meg, majd a földre került nőtől a teste alá szorult, 1.200 forint értékű kézitáskáját kirángatta, elvette, majd az elkövetők a helyszínről futva távoztak.

A sértettek bejelentésére, a helyszínen tartott szemle során a nő táskáját a rendőrség megtalálta a benne lévő iratokkal és 24.500 forint készpénzzel együtt.

A sértettek mindketten nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedtek.

A büntetett előéletű gyanúsított az ellene korábban folyamatban volt nyomozás során ismeretlen helyre távozott, a nyomozást vele szemben 2011-ben felfüggesztették, majd belföldi és európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, melynek eredményeként 2020. december 17-én a német nyomozó hatóság elfogta.

A gyanúsításban szereplő kiemelt tárgyi súlyú bűncselekmény elkövetése miatt kiszabható szabadságvesztés mértéke öttől tíz évig terjedhet. Mindezekre figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén ismét megszökne, elrejtőzne, ezzel veszélyeztetné a büntetőeljárás sikerét.

A bíróság végzését a gyanúsított és védője, valamint az ügyész is tudomásul vették, így az végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu