Jogerős az ítélet emberölés bűntettének kísérlete miatt

A Pécsi Törvényszék 2020. november 5-én – helyszíni tárgyaláson – kihirdetett ítéletével egy idős férfit emberölés bűntettének kísérlete miatt 1 év 10 hónap börtönre ítélt, melynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság a szabadságvesztésbe – annak végrehajtása esetén – beszámítani rendelte a terhelt által őrizetben eltöltött időt, rendelkezett a bűnjelekről, és kötelezte a terheltet, hogy az eljárás során felmerült bűnügyi költségből 760.000 forintot fizessen meg az állam javára.

A megállapított tényállás szerint röviden: A vádlott idős – 91 éves -  férfi, a tanú és a sértett férfi valamennyien egy településen laknak. 2019. május 25-én a délutáni óráktól kezdődően a sértett a tanú családi házában, vendégségben tartózkodott, ahová a vádlott az esti órákban érkezett meg ittas állapotban.

A vádlott haragos viszonyban állt a sértettel, mert azt feltételezte, hogy korábban a sértett szedte össze és tulajdonította el a szilváját a gyümölcsöséből.

A vádlott érkezését követően, a konyhában közte és a szintén ittas állapotban lévő sértett között azonnal szóváltás alakult ki, kölcsönösen szidalmazták és megöléssel fenyegették egymást.  A sértett a vádlott ingét megragadta, majd megrángatta a vádlottat. Ezt követően a vádlott magához vett egy a konyhaasztalon elhelyezett konyhakést, majd pár lépést tett a sértett felé és „megöllek” kijelentést követően egy alkalommal, közepes erővel mellkason szúrta.

A tanú is a konyhában tartózkodott ekkor, aki azonnal értesítette a mentőket, míg a vádlott saját házába gyalogosan távozott.

A sértett a szúrás következtében a mellüreget megnyitó sérülést szenvedett, melyhez életveszélyes állapot, légmell kialakulása társult. A vádlott szándéka a sértett életének kioltására irányult, melyet az időben érkezett orvosi segítség akadályozott meg.

A vádlott a cselekmény idején közepes fokban volt korlátozott cselekménye társadalomra veszélyességének felismerésében és az annak megfelelő cselekvésben.

A bíróság ítéletét az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vették, így a döntés jogerős.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu