Jogerős ítélet rablás bűntette és zsarolás bűntette miatt indult büntetőügyben

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a napokban meghozott ítéletével a Pécsi Járásbíróság 2020. január 14. napján kelt ítéletét – amellyel T. M. vádlott férfit rablás bűntettének kísérlete és 2 rendbeli zsarolás bűntette miatt, melyből 1 rendbeli kísérlet volt, halmazati büntetésül 6 év 8 hónap fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte – megváltoztatta: a szabadságvesztés és a közügyektől eltiltás tartamát 5 – 5 évre enyhítette, továbbá a vádlottal szemben 4.055 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott fiatal férfi, aki 2018. szeptember 1-jén a késő délelőtti órákban Pécsett, Kertvárosban megszólított egy gyermekkorú fiút azzal, hogy adjon neki pénzt, mert csak így tud hazautazni a beteg édesanyjához. A vádlott a sértettet folyamatosan kísérte és mivel a sértett nem adott neki pénzt, azzal fenyegette, hogy korábban börtönben ült rablásért, és korábban történt egy eset, amikor egy férfi nem akart adni neki cigarettát, ezért elvette tőle. Eközben a vádlott a sértett irányába folyamatosan, félelemkeltően gesztikulált. A sértett a fenyegetés hatására mondta a vádlottnak, hogy patikába megy, majd a nála lévő pénzből a visszajárót a vádlottnak adja. A patika nem volt nyitva, így a vádlott a sértettnél lévő 5.000 forintos bankjegyet kérte azzal, hogy a felét a nála lévő pénzből visszaadja. A sértett a fenyegetés hatására átadta a bankjegyet, majd valamennyi pénzt visszakapott a vádlottól, amit félelmében meg sem mert számolni. A vádlott tovább követte a sértettet, akitől további 1.000 forintot kért vissza abból, amit ő adott. A sértett a fenyegetések hatására átadta azt, így nála ténylegesen 945 forint maradt. A vádlott 4.055 forint kárt okozott neki.

2018. szeptember 11-én az esti órákban a vádlott egy pécsi téren odalépett egy középiskolás fiúhoz, akitől 2.700 forintot kért, hogy a testvéreihez haza tudjon utazni. A vádlott a járdán folyamatosan kísérte a sértettet, de ő kérései ellenére nem adott neki pénzt. Ekkor a vádlott közölte a sértettel, hogy 72 órás őrizetből szabadult, mert megvert négy gyereket, akik szintén nem adtak neki pénzt. A sértett a fenyegetések hatására felajánlotta a vádlottnak, hogy a vonatjegyet veszi meg neki, mire a vádlott fenyegetőbb hangnemben ismételte meg a sértettnek azt, hogy korábban milyen módon bántalmazott gyerekeket azért, hogy pénzt szerezzen. A sértett ekkor – menekülésképpen – bement egy közeli dohányboltba és értesítette a rendőrséget.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu