Jogerős ítélet 23 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a 2020. október 29. napján megtartott nyilvános ülésen kihirdetett ítéletével a Pécsi Járásbíróság 2020. február 18. napján kelt ítéletét – amellyel P. Zs. vádlott férfit 23 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt 2 év 8 hónap börtönre és három év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte azzal, hogy a terhelt feltételes szabadságra nem bocsátható – lényegében helybenhagyta; a vádlottal szemben alkalmazott vagyonelkobzás összegét emelte fel 435.000 forintra.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi annak érdekében, hogy pénzhez jusson, 2016. június 30. és 2016. október 6. napjai között az egyik weboldalon kiadó lakásokat hirdetett 65.000-75.000 Ft/hó áron két budapesti utcában, pontos házszám és név megjelölése nélkül. A vádlott a lakásokkal nem rendelkezett, de a hirdetésre jelentkezőktől azt kérte, hogy utaljanak át részére 30.000 forint, illetve 45.000 forint előleget a szándékuk megerősítése és a lakás lefoglalása érdekében. Ezt a kérést azzal indokolta, hogy mivel neki vidékről kell a fővárosba utaznia, be szeretné biztosítani magát, nem szeretné feleslegesen megtenni az utat. A jelentkező sértettek a vádlott által megjelölt bankszámlákra utalták át az előlegeket.

A bankszámlaszámok azonban az esetek egy részében a korábban a hirdetésre jelentkező, attól a vádlott meg nem jelenése vagy visszalépése folytán elálló, a vádlott által korábban megtévesztett sértettek bankszámlaszámai voltak. A korábbi sértettek kárát a vádlott tehát újabb sértettek megtévesztéséből származó pénzből fedezte.

Más alkalommal a számlaszámok a vádlott által korábban meghirdetett takarítónői állásra jelentkező személyek számlaszámai voltak, akiknek a vádlott azt állította, hogy a takarítás mellett a bevásárlás is az ő feladatuk lesz, amit a számlájukra utalt összegből kell majd fedezniük. A munkára jelentkezőknek azonban valójában egy alkalommal sem kellett takarítani, mindössze egy minimális értékben bevásárolni és a bankszámlájukra érkezett, majd a vádlott kérésére onnan felvett pénzzel elszámolni a vádlott felé.

A különös visszaeső vádlott a 23 sértettnek összesen 992.000 forint kárt okozott.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu