Újabb jogerős ítélet embercsempészés bűntette miatt

A Mohácsi Járásbíróság 2020. október 21-én – előkészítő ülésen - kihirdetett ítéletével egy szír állampolgárságú férfit, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének kísérlete miatt 1 év 10 hónapi börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és Magyarország területéről 5 év kiutasításra ítélt. Az elítélt a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a szabadságvesztés büntetésbe beszámította az elítélt által 2020. január 3. napjától 2020. október 20. napjáig előzetes fogvatartásban eltöltött időt és kötelezte az elítéltet az eljárás során felmerült 24.000 forint bűnügyi költség megfizetésére, valamint rendelkezett az eljárás során lefoglalt bűnjelekről.

Az elítélt férfi 2020. január 3. napján, a koraesti órákban lépett be Ausztria irányából Hegyeshalomnál Magyarország területére egy osztrák forgalmi rendszámú személygépkocsival.

Ugyanezen a napon öt szíriai állampolgárságú illegális bevándorló Kölked település környékén tartózkodott azért, hogy őket a gyanúsított felvegye és a jelzett gépkocsival Nyugat-Európába szállítsa. Az elítélt férfi 22 óra után érkezett Kölked település térségébe a gépkocsival, melybe az illegális bevándorlók ellátásához szükséges élelmiszert, ivóvizet és pokrócot pakolt.

A terhelt tevékenységét azonban meghiúsította a rendőri intézkedés, így azt végrehajtani nem tudta.

A bíróság ítélete jogerős.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu