Jogerős ítélet embercsempészés bűntette miatt

A Mohácsi Járásbíróság 2020. október 20-án kihirdetett ítéletével egy damaszkuszi születésű, hontalan férfit, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 évi börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és Magyarország területéről 5 év kiutasításra ítélt. Az elítélt a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a szabadságvesztés büntetésbe beszámította az elítélt által 2020. január 2. napjától 2020. október 20. napjáig előzetes fogvatartásban eltöltött időt és kötelezte az elítéltet az eljárás során felmerült 6.400 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az elítélt férfi 2020. január 2. napján 01. 00 óra körüli időben az általa vezetett osztrák hatósági jelzésű, Opel Zafira típusú járműbe felvett 4 migráns személyt, hogy megkezdje a továbbszállításukat az ország mélysége felé, és Ausztria államhatárának a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújtson. A négy személy korábban tiltott határátlépést követően Magyarországra érkezett, és Újmohács közelében bujkált.

Szállítás közben a rendőrség járőrei, Újmohács külterületén, a Duna árvízvédelmi gáton 01 óra 10 perckor az elítéltet igazoltatták. Az ellenőrzés során megállapították, hogy az általa vezetett személygépkocsiban négy fő szír állampolgár utazott, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat, hitelt érdemlően igazolni nem tudták. A járműben utazó személyek úticélja Hollandia lett volna.

A bíróság ítélete jogerős.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu