Letartóztatás személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény miatt

A Pécsi Járásbíróság 2020. október 2-án elrendelte egy pécsi férfi letartóztatását egy hónapra társtettesként, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és aljas indokból elkövetett testi sértés vétsége alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított fia, a későbbi sértettel együtt több vagyonelleni bűncselekmény elkövetésében vett részt, és az ezek miatt indult büntetőeljárásban a sértett a gyanúsított fiára 2016. augusztus 25-én terhelő vallomást tett azt állítva, hogy a gyanúsított fia őt fogva tartotta és bűncselekmények elkövetésére kényszerítette.

A gyanúsított fia a kihallgatásról még aznap tudomást szerzett és elhatározata, a gyanúsítottal együtt, hogy a sértettet felkutatják és kérdőre vonják, majd erőszak alkalmazásával megtorolják. 2016. augusztus 26-án reggel 8 órakor egy megbeszélt találkozóhelyre ment a sértett, ahová gépkocsival a gyanúsított és fia is odament. A mikor meglátták a sértettet, kiszálltak és együtt hozzá léptek.

A gyanúsított fia több alkalommal, ököllel fejen ütötte a sértettet, majd a bántalmazásba a gyanúsított is bekapcsolódott, Ököllel ütötték, és le is fogták a sértettet, hogy ne tudjon elmenekülni. Eközben a gyanúsított és fia a sértettet több méteren keresztül, az általuk leparkolt gépkocsi felé húzták, hogy abba betegyék és elvigyék a helyszínről, azzal fenyegetve, hogy agyonverik és elássák az erdőben. A gyanúsított kinyitotta a gépkocsi hátsó- és csomagtér ajtaját, hogy a sértettet betegyék, de a folyamatosan védekező sértett kiszabadult a fogásból és elszaladt.

A sértett a bántalmazás során nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A gyanúsított fiát a Pécsi Járásbíróság a fenti cselekmény miatt, nem jogerősen 3 év börtönbüntetésre ítélte, mellékbüntetésül a közügyek gyakorlásától 3 évre eltiltotta.

A gyanúsított a nyomozás során ismeretlen helyre távozott, vele szemben elfogatóparancsot bocsátottak ki. Az európai elfogatóparancs alapján őt az Egyesült Királyságban fogták el és adták át a magyar hatóságoknak a jelen ügyben, de vele szemben más büntetőeljárás is folyamatban van.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmények jelentős tárgyi súlyú, szabadságvesztéssel fenyegetettek. Emiatt megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén – ahogy korábban is – a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, elrejtőzne, a tanúk és a sértett befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetné, illetve újabb bűncselekményt követne el.

A bíróság végzését az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védője fellebbezést jelentettek be, így a határozat nem végleges.

 

     

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu