Nem jogerős ítélet fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt

A Pécsi Járásbíróság 2020. szeptember 22-én kihirdetett ítéletével a vádlott fiatal férfit fegyveresen elkövetett rablás bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége miatt 4 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt a szabadságvesztés büntetésbe beszámítani rendelte, és kötelezte a vádlottat a felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlott a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet szerint a vádlott fiatal férfi 2019. augusztus 8. napján 4 óra 1 perckor arcát egy kendővel takarva bement egy pécsi Nemzeti Dohányboltba és ott egy gázriasztó fegyvert fogott az eladóra, tőle készpénzt követelve. Az eladó többször visszautasította a követelés teljesítését, azonban miután a vádlott a követelésével nem hagyott fel, az eladó a vádlott által a pult elé ledobott nyitott táskába beletette a műszakja első felében keletkezett 238 575 Ft bevételt.

A vádlott ezt követően a gázriasztó fegyvert továbbra is az eladóra szegezve azt követelte, hogy a többi pénzt is adja oda, mire az eladó közölte a vádlottal, hogy nincs több pénz a dohányboltban. A vádlott ennek ellenére tovább követelte az eladótól a pénzt, azonban mivel az eladó többszöri felszólítására is azt mondta, hogy nincs több pénz, felhagyott a követelésével. A vádlott ekkor azt mondta az eladónak, hogy 10 percig maradjon bent, majd a készpénzt tartalmazó táskával távozott a dohányboltból és egy ismerőse lakásába ment. A vádlott a bevétel megszerzése céljából a Nemzeti Dohányboltban dolgozó eladóval szemben élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmazott azzal, hogy a nála lévő gázriasztó fegyverrel fenyegetve a bevételt követelte.

A vádlott cselekményével összesen 238 575 Ft kárt okozott a sértettnek, melyből 208 500 Ft készpénz lefoglalás útján megtérült, 30 075 Ft pedig nem térült meg.

A vádlott a rablást megelőzően, pontosan meg nem állapítható időpontban kábítószert, marihuánát fogyasztott. A vádlottat igazoltatását követően a rendőrségre előállították, ahol tőle 2019. augusztus 8. napján 11 óra 35 perckor vizeletminta vételére került sor, mely kábítószerre pozitív eredményt hozott. Erre figyelemmel a nyomozó hatóság kutatást hajtott végre a vádlott otthonában, ahol lefoglaltak egyebek mellett bruttó 11,5 gramm tömegű zöld növényi törmeléket, valamint bruttó 12,8 gramm tömegű ismeretlen fehér port, melyek a szakértői vélemények szerint kábítószer vegyületeket tartalmaznak.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.

 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu