Letartóztatás elrendelése költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt

A Pécsi Járásbíróság Nyomozási Csoportja 2020. szeptember 17-én elrendelte három férfi és egy nő letartóztatását egy hónapra bűnsegédként, jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette alapos gyanúja miatt.

Az egyik gyanúsított férfi, a másik három gyanúsított közreműködésével létrehozott és irányított egy olyan hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő szervezetet, amelyet – látszólagosan az építőipari tevékenységre épülő céghálózaton keresztül – ténylegesen fiktív számlázási lánc, így bűncselekmények elkövetésére hoztak létre.

A céghálózat valótlan tartalmú számlákat állított ki főként építőipari tevékenységgel összefüggésben, így segítséget nyújtott a számlabefogadó társaságok vezetői részére, hogy a számlák általános forgalmi adó tartalmának jogosulatlan levonásba helyezésével a cégek társasági adónemben jelentkező fizetési kötelezettségüket csökkentsék, illetve azt elkerüljék.

A szervezetet irányító gyanúsított gazdasági társaságai különböző pénzügyi tranzakciók lebonyolításával segítséget nyújtottak ahhoz, hogy a céghálózatból kiállított valótlan tartalmú számlákat befogadó gazdasági társaságok vezetői a számlák ellenértékeként átutalt összegeket visszakapják és azt jogosulatlanul a cégeik érdekköréből kivonják.

A bűnszervezetben működő gazdasági társaságok által kiállított számlák befogadásával a fenti társaságok 2017. július 1. és 2020. március 31. között a jelenlegi adatok szerint 433.459.000 forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A bíróság álláspontja szerint, figyelemmel a gyanúsításban szereplő bűncselekmények jelentős tárgyi súlyára, és arra, hogy a kiszabható büntetés 5 -től 10- évig terjedő szabadságvesztés is lehet, valamint a gyanúsítottak bűnszervezetben elfoglalt meghatározó szerepére, szabadlábon hagyásuk esetén igyekeznének kivonni magukat a büntetőeljárás hatálya alól, megszöknének, elrejtőznének, illetve a bizonyítást igyekeznének befolyásolni, veszélyeztetni. Mivel e bűncselekményeket éveken keresztül, szervezetten, együtt követték el, ebből éltek, a bűnismétlés veszélyétől is lehet tartani.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik valamennyien fellebbeztek szabadlábra helyezés, illetve enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében.

 

 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu