Letartóztatás elrendelése vesztegetés elfogadásának bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2020. június 19-én egy hónapra elrendelte T. K. B. gyanúsított letartóztatását 9 rendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított férfi egy olyan egyesület vezetője, amely több éve biztosít lehetőséget a bíróságok által közérdekű munkára ítéltek számára a büntetés letöltésére. Az egyesület vezetőjeként T. K. B. igazolta a Baranya Megyei Kormányhivatal felé az elítéltek által ledolgozott óraszámot. Mint önálló intézkedésre jogosult személy 2018. december és 2020. január közötti időben több alkalommal, pénzért, saját részére végeztetett munkáért, illetve illatszer ígéretéért ténylegesen el nem végzett közérdekű munkát igazolt le a Baranya Megyei Kormányhivatal felé.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény magas büntetési tételére tekintettel megalapozottan lehet attól tartani, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne.

Arra is megalapozottan lehet következtetni, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a még kihallgatandó személyek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetné, továbbá attól is, hogy az üzletszerű elkövetéssel gyanúsított T. K. B. az eljárás tárgyát képező cselekményt folytatná.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

Az ügyész tudomásul vette a bíróság végzését, a gyanúsított és védője szabadlábra helyezés végett fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem végleges.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu