Jogerős ítélet ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt indult büntetőügyben

Az ügyészség által bejelentett fellebbezés folytán eljáró Pécsi Törvényszék a napokban megtartott tanácsülésen meghozott ítéletével a Siklósi Járásbíróság 2019. november 26. napján kelt ítéletét megváltoztatta, és H. K. vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 9 hónap fogházra, 4 évi közúti járművezetéstől eltiltásra és 1 évi közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az 1949-ben született vádlott 2018. június 24. napján, 19 óra 10 perckor, nappali jó látási viszonyok mellett, Harkányban ittas állapotban vezette a személygépkocsiját – a megengedett 50 km/h helyett – 68–72 km/h sebességgel. Haladása során a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem adott elsőbbséget a féktávolságon kívül az úttestre lépő S. D. sértettnek, akit fékezés nélkül a gépkocsija jobb elejével elütött.

A sértett a baleset következtében – több más súlyos sérülés mellett – a bal lábszár bőrátültetést igénylő sebzését és bőrhiányát, a bal felkar válltáji végének darabos törését, a bal sípcsont nyílt, térdízületi felszínre is terjedő törését, a szegycsont és mindkét oldali I. és II. bordák törését szenvedte el. A sértett által elszenvedett sérülések következtében összességében maradandó fogyatékosság alakult ki, a baleseti munkaképesség-csökkenés 40-50%-ra tehető, ami 32-40% közötti összszervezeti egészségkárosodásnak feleltethető meg.

A vádlott a korábbi ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt vele szemben kiszabott 1 év 5 hónapos járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezette a személygépkocsit.

A másodfokú bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott vezetői engedély nélkül, illetve járművezetéstől eltiltás hatálya alatt állva vett részt a forgalomban, azt is szeszes italtól befolyásolt állapotban; lakott területen belül, jelentős gyalogos forgalommal érintett útszakaszon a megengedett 50 km/h helyett legalább 68 km/h sebességgel haladt; a kijelölt gyalogos átkelőhelyen szabályszerűen közlekedő, és a vádlotti gépjármű nyomvonalába féktávolságon kívül belépő sértett számára az elsőbbségadást elmulasztva őt a gyalogos átkelőhelyen elgázolta. A vádlottat a bíróság korábban két alkalommal marasztalta ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt, az újabb elkövetésre a legutóbbi ítélet jogerőre emelkedését alig több, mint három hónappal követően került sor. Ezek az adatok a vádlott részéről a közúti közlekedés elemi szabályainak semmibevételére utalnak. Ezt meghaladóan a vádlott cselekményével a maradandó fogyatékosság keretein belül is súlyosabb eredményt idézett elő. Mindezekre figyelemmel a másodfokú bíróság mellőzte az elsőfokú bíróságnak a szabadságvesztés végrehajtása felfüggesztésére vonatkozó rendelkezését. Enyhítő körülményként értékelte azonban a vádlott idős korát és megrendült egészségi állapotát, ezért az irányadó büntetési tétel alsó határánál rövidebb tartamban határozta meg a szabadságvesztés tartamát és azt fogházban rendelte végrehajtani.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu