Jogerős ítélet emberölés bűntette miatt indult büntetőügyben

A Pécsi Törvényszék a 2020. június 15. napján megtartott előkészítő ülésen O. I. vádlottat emberölés bűntette miatt 8 év 10 hónap börtönre és 8 évi közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá elrendelte egy korábbi ítélettel kiszabott, 1 évi időtartamú, felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi a büntető ügy sértettjével, a nála idősebb sértett nővel huzamosabb ideje egy lakásban élt, élettársi kapcsolatban. A vádlott és a sértett rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak, szinte naponta leittasodtak, hangosan vitatkoztak, a vádlott több ízben bántalmazta is az élettársát. A vádlottat a bíróság a sértett korábbi bántalmazásai miatt felfüggesztett szabadságvesztés büntetésekre ítélte.

2019. október 20. napján a vádlott lakóhelyükön nagy mennyiségű szeszesitalt – 3,5 liter bort és egy-két kupica pálinkát – fogyasztott el a reggeli óráktól kezdődően, amitől ittas állapotba került. Dél körül vagy kora délután, de pontosabban meg nem állapítható időpontban, az otthon lévő bor elfogyott. A sértett nő – a lakás szobájában – veszekedni kezdett a vádlottal, kiabált vele, trágár kifejezéseket használt.

A vádlott ekkor a sértettet fellökte és megtaposta, majd felemelte, a nyakát nagy erővel megragadta. Lenyomta az ágyra, a nyakát erősen, több percen át szorította, a száját is befogta, majd ezt követően lefeküdt aludni. A vádlott 17 óra körül felébredt, ekkor észlelte, hogy élettársa nem mozog, ezért átszaladt a szomszédba és az ott lakó férfivel közölte, hogy az asszony meghalt, „mert vér folyik a szájából”. A szomszéd férfi mobiltelefonon értesítette az OMSZ-t, majd átadta a készüléket a vádlottnak, hogy mondja el a mentősöknek, mi történt. A vádlott is beszélt a mentőszolgálattal, de nem tájékoztatta őket arról, hogy mi idézte elő a sértett halálát. Az OMSZ helyszínre érkező egysége sikertelenül kísérelte meg újraéleszteni a sértettet.

A sértett a bántalmazás következtében súlyos sérüléseket szenvedett, halálát ezek mellett a nyak kézzel történő kifejezetten erős és tartós leszorítása, megfojtás okozta. Élete az azonnal érkező, szakszerű segítség esetén sem lett volna megmenthető.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott – bűnösségre is kiterjedő – beismerését, megbánását, betegségét és azt, hogy az ölési cselekményt nem egyenes, hanem eshetőleges szándékkal követte el.

Az ítélet jogerős.

Dr. Dezső Lili
sajtótitkár
+36-30-541-6666
DezsoL@pecs.birosag.hu