Letartóztatás elrendelése embercsempészés bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2020. március 13-án egy hónapra elrendelte a letartóztatását egy román állampolgár gyanúsított vonatkozásában embercsempészés bűntettének, két román állampolgár gyanúsított kapcsán társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette kísérletének, míg egy szerb állampolgár gyanúsított esetében embercsempészés bűntette előkészületének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésére álló adatok szerint a három román állampolgár 2020. március 10. napján a hajnali órákban a nagyváradi közúti határátkelőhelyen, külön gépjárműveket vezetve abból a célból léptek be Magyarország területére, hogy Siklós körzetéből körülbelül 10 fő illegális határátlépő személyt vegyenek fel és a magyar határ átlépésében segítsék őket, vélhetően Ausztria irányába. Az elsőrendű gyanúsított román állampolgár férfi 2020. március 10. napján 12 óra 40 perc körüli időben a magyar-horvát határszakasz közelében személygépjárművébe felvett négy szír állampolgárságú, hivatalos okmányokkal nem rendelkező férfit, akiknek illegális határátlépéséhez kívánt segítséget nyújtani. A másodrendű és harmadrendű gyanúsítottak a rendőri intézkedést észlelve gépjárművükkel eltávoztak a helyszínről, anélkül, hogy menekülteket vettek volna fel.

A szerb állampolgár gyanúsított 2020. március 10. napján 23 óra körüli időben Kisharsány területéhez tartozó útszakaszon várakozott személygépjárművével. A gyanúsított több alkalommal kiszállt a gépjárműből, majd az úttesttel szemben található facsoporthoz ment, ahova lámpával bevilágított, majd visszaült az autójába. A gyanúsított helyszínen tartózkodását nem tudta megmagyarázni, mobiltelefonján az embercsempészésre jellemző üzenetváltás volt megtalálható. A gyanúsított fenti cselekményét megelőzően és azt követően a térségben illegális határsértők kerültek elfogásra, akiket vélhetően a gyanúsított szállított volna tovább Ausztriába.

A bíróság a letartóztatás elrendelésének indoklásában kifejtette, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyára, a bűncselekmény jellegére és a nyomozás jelenlegi adataira is figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak – szabadlábon hagyásuk esetén – megszöknének, elrejtőznének, a bizonyítást veszélyeztetnék, valamint az eljárás tárgyát képező bűncselekményt folytatnák vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.

A végzés kizárólag egy román állampolgár gyanúsított vonatkozásában végleges, azonban fellebbezésre tekintet nélkül valamennyi gyanúsított esetében előzetesen végrehajtható.

Pécs, 2020. március 13.

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu