Letartóztatás elrendelése költségvetési csalás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2019. november 21-én elrendelte Sz.A. gyanúsított letartóztatását egy hónapra különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított nő bűnszervezetet hozott létre abból a célból, hogy 2018. évtől kezdődően az Európai Unió egyik tagállamából beszerzett különböző élelmiszeripari termékek (jellemzően cukor és étolaj) után felmerülő ÁFA megfizetése nélkül tudják ezen termékeket továbbértékesíteni. Ennek lényege az volt, hogy az élelmiszeripari termékek árát olyan alacsonyan tudták tartani, amely érdekelté tette a hazai viszonteladókat abban, hogy ezen termékeket az elkövetőktől szerezzék be.

A gyanúsított által létrehozott bűnszervezet a közösségen belüli beszerzés után keletkező ÁFA fizetési kötelezettségének nem tett eleget, így a 2018. évtől kezdődően 940.576.000,- Ft vagyoni hátrányt okozott ÁFA adónemben.

A bíróság a letartóztatás elrendelésének indoklásában kifejtette, hogy megalapozottan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított – figyelemmel a bűncselekmény tárgyi súlyára – a bizonyítást veszélyeztetné azzal, hogy tárgyi bizonyítási eszközt semmisítene meg vagy rejtene el, illetőleg a gyanúsított-társaival, tanúkkal összebeszélne, vallomásaikat egyeztetné. Miután a gyanúsítottal szemben ugyanilyen bűncselekmény miatt büntetőeljárás van folyamatban, így megalapozottan tartani lehet attól is, hogy a terhére rótt bűncselekményt folytatná.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így az nem végleges.

Pécs, 2019. november 21.

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu