Letartóztatások bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalások miatt

A Pécsi Járásbíróság 2019. október 3-án elrendelte hat férfi letartóztatását különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettének és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének alapos gyanúja miatt egy hónapra.

A nyomozás eddigi adatai szerint egy összehangoltan működő bűnszervezet 2017. és 2019. évek közötti időszakban, közel 18 milliárd forint értékben szerzett be mobiltelefonokat külföldről a nemzetközi szabályok előírásainak megfelelő nettó áron, melyek egy baranyai Kft.-hez kerültek. A beszerzés nem a Kft. nevében történt, hanem erre, az adófizetési kötelezettség jogosulatlan kijátszása céljából úgynevezett köztes cégeket használtak fel. A bűnszervezet az állami adóhatóság megtévesztésével, valótlan nyilatkozatok megtételével, rendszeres haszonszerzésre törekedve, az ÁFA jogosulatlan visszaigénylésével összesen 3.878.976.469 forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A letartóztatott gyanúsítottak bűncselekményben résztvevő cégeknek részben ügyvezetői, részben alkalmazottai. A cselekményeket három gyanúsított társtettesként, hárman bűnsegédként követték el.

A gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmények miatt indult jelentős tárgyi súlyú, súlyos büntetéssel fenyegetett büntetőeljárásra figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, a büntetőeljárásban résztvevő más személyek jogellenes befolyásolásával, bizonyítási eszközök illetve elektronikus adatok megsemmisítésével vagy elrejtésével megnehezítenék a bizonyítást, vagy annak meghiúsítására törekednének.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, valamennyi gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a bíróság határozata nem végleges.

                                                                  Dr. Barkaszi Attila

                                                                  sajtószóvivő

                                                                 +36-30-990-4247

                                                                 barkaszia@pecsit.birosag.hu