Elsőfokú felmentő ítélet emberölés bűntettének vádja alól

A Pécsi Törvényszék a 2019. szeptember 24. napján megtartott tárgyaláson M. L. vádlottat az emberölés bűntette miatt emelt vád alól – bűncselekmény hiánya okán – felmentette.

A vádirat szerint a vádlott férfi és a sértett férfi régi ismerősök voltak, huzamosabb ideje egy pécsi négylakásos társasházban laktak. A négy lakás közül kettő a sértett tulajdonában volt, az egyiket ő használta, a másikban a vádlott szívességi lakáshasználóként lakott. A vádlott és a sértett jó kapcsolatban voltak, a sértett munkája során szerzett bevételeiből fedezték kiadásaikat, a háztartást a vádlott vezette, rendszeresen fogyasztottak alkoholt, többször leittasodtak, hangoskodtak, zavarták a környezetüket.

2018. október 22-én otthonukban, ittas állapotban a sértett és a vádlott szóváltásba keveredtek, majd összeverekedtek. A vádlott a sértettet állon ütötte, majd a kezében tartott 19 cm pengehosszúságú késsel megszúrta. A szúrás a sértett egyik bordáját és szívét érte. A sértett arccal a padlóra esett, ahol a vádlott a magatehetetlen férfit a késsel a hátán nagy erővel megszúrta. Ez a szúrás a sértettnek egy másik bordáját és a mellüregét érte. Sérülései a rövid időn belül bekövetkezett halálához vezettek.

A vádlott a sértett testét két nappal a történtek után az általa használt lakásban, az ágy mellett, egy leeresztett úszómedencébe tekerte, majd novemberben egy szőnyeget is rátett az erősen oszladozó testet rejtő medencére és köré mosószert szórt. A vádlott elhatározta, hogy megvárja a hóesést és a testet a ház mögötti mocsaras területen rejti el.

A vádlott és a sértett egy közös ismerőse 2018. november 24-én a lakásban tartózkodva észlelte, hogy rengeteg a döglégy és fertelmes bűz terjeng a lakásban és feltételezte, hogy ott egy holttest van elrejtve, ezért a lakásból távozva, a közeli élelmiszerboltból értesítette a rendőrséget.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a bíróság megállapította, hogy a vádlottat a sértett részéről súlyos, váratlan és jogtalan támadás érte, amely a vádlottnál vérző sérülést is eredményezett, majd a vádlott a további támadás megakadályozása érdekében, jogos védelmi helyzetben, a keze ügyébe kerülő késsel védekezett, és így oltotta ki a sértett életét.

A bíróság megszüntette a vádlott előzetes letartóztatását és azonnali szabadlábra helyezését rendelte el.

Az ítélet ellen az ügyész a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett fellebbezést terjesztett elő, így az elsőfokú bíróság határozata nem jogerős.

 

                                                                                                                 Dr. Barkaszi Attila
                                                                                                                         sajtószóvivő
                                                                                                                 +36-30-990-4247
                                                                                               barkaszia@pecsit.birosag.hu