Letartóztatás kábítószer birtoklása miatt

A Pécsi Járásbíróság 2019. augusztus 2-án elrendelte egy görcsönyi férfi letartóztatását tartással elkövetett kábítószer birtoklás bűntettének megalapozott gyanúja miatt egy hónapra.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított korábbi munkahelyének, egy országos áruházlánc pécsi áruházának vezetője tett feljelentést, mely szerint a munkaviszonynak megszűnését követően a gyanúsított öltözőszekrényében, egy dobozban kábítószergyanús anyagot találtak, amikor szekrényét egy új dolgozónak akarták átadni.

Ezt követően a nyomozó hatóság a marihuana-gyanús növényi származékot lefoglalta, majd a gyanúsított otthonában is házkutatást hajtott végre és ott több, mint fél kilogramm kábítószer-gyanús anyagot, ismeretlen folyadékot, különböző bankjegyekben, több mint másfél millió forintot foglalt le. A gyanúsított egy másik ingatlanában a nyomozó hatóság egy kábítószer előállítására alkalmas laboratóriumot talált, melynek berendezését és nagy mennyiségű izopropil alkoholt foglalt le.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az eljárás jelenlegi szakaszában alaposan tartani lehet attól, hogy büntetlen előéletű gyanúsított, szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást veszélyeztetné a még le nem foglalt tárgyi bizonyítékok és elektronikus adatok eltüntetésével, megsemmisítésével, illetve az eljárásban résztvevő egyéb személyek befolyásolásával, valamint újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el.

A bíróság végzését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbeztek, így a határozat nem végleges.

                                                          Dr. Péter-Szabó Petra

                                                          sajtótitkár

                                                         +36-30-978-9988

                                                          PeterSzaboP@pecs.birosag.hu