Letartóztatás elrendelése kifosztás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2019. július 25-én egy hónapra elrendelte A.Gy.I. elsőrendű gyanúsított, valamint a fiatalkorú I.J. másodrendű gyanúsított letartóztatását kifosztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésére álló adatok szerint a gyanúsítottak 2019. július 20. napján 22 óra körüli időben Pécsett, a Hal téren lévő padon - az ittas állapota miatt - mélyen alvó sértetthez odamentek. Ezt követően a fiatalkorú gyanúsított a sértett táskájából tőrkését, powerbankját, nadrágzsebéből mobiltelefonját és a pénztárcájában lévő 2000 forint készpénzt kivette.  Eközben A.Gy.I. elsőrendű gyanúsított a sértettet átkutató fiatalkorú gyanúsított társa mellett állva figyelte a környéket. Miután a fiatalkorú gyanúsított a sértett értékeit megszerezte az elsőrendű gyanúsítottal együtt a közeli Tímár utca irányába távoztak.

Pár perc elteltével a gyanúsítottak a még mindig alvó sértetthez visszamentek, és ekkor a fiatalkorú gyanúsított ismét kutatni kezdett a sértett nadrágzsebében, amíg az elsőrendű gyanúsított egy padon ülve társa cselekményét és a környéket figyelte. A fiatalkorú gyanúsított ezalkalommal a sértett nadrágzsebében lévő mobiltelefont magához vette, majd gyanúsított társával együtt a Rákóczi út irányába távoztak.

A gyanúsítottak cselekményükkel összesen 89.189,- forint kárt okoztak, amely az eljárás során nem térült meg.

A gyanúsítottak többszörösen is büntetett előéletére, az elsőrendű gyanúsított különös visszaesői minőségére, valamint a fiatalkorú gyanúsítottal szemben folyamatban lévő büntetőeljárásokra is figyelemmel fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válnának, megszöknének vagy elrejtőznének, valamint újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

Mindezen indokok alapján az elsőfokú bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsítottak letartóztatását.

A bíróság végzése a fiatalkorú gyanúsított vonatkozásában végleges, míg az elsőrendű gyanúsított tekintetében a végzés nem végleges, mivel az ülésen jelen nem levő elsőrendű gyanúsított védőjének esetleges fellebbezése bejelentésére három napon belül van lehetősége.

Pécs, 2019. július 26.

                                                                                   Dr. Péter-Szabó Petra
                                                                                   sajtótitkár
                                                                                   +36-30-978-9988

                                                                                    PeterSzaboP@pecs.birosag.hu