Letartóztatás elrendelése kábítószer birtoklás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2019. július 17-én egy hónapra elrendelte B.Z. gyanúsított letartóztatását különösen jelentős mennyiségű kábítószerre tartással elkövetett kábítószer birtoklás bűntettének  megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésére álló adatok szerint a gyanúsított férfi 2019. július 13-án délelőtt csomagszállítást rendelt meg Hollandiából Magyarországra. A gyanúsított - a jelenleg még ismeretlen társa kíséretében -  2019. július 13-án Hága városában 4 csomagot adott át a szállító sofőröknek azzal, hogy azokat vigyék Magyarországra. A gyanúsított pontos kézbesítési címet nem adott meg, hanem abban állapodtak meg, hogyha a jármű Pécsre érkezik a gyanúsított elmegy a jármű elé és személyesen veszi át a csomagokat. A gyanúsított nem kért személy szállítást, ő más módon indult el Magyarországra. A feladott papír csomagok részben élő virágokat tartalmaztak.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei 2019. július 14. napján fokozott közúti ellenőrzést tartottak, amely során igazoltatták a fenti csomagokat szállító járművet. A nyomozó hatóság az igazoltatás során a járművet átvizsgálta és a B.Z. gyanúsított által feladott négy csomagból kettőből az alábbi kábítószer gyanús anyagok kerültek elő: 2948,8 gramm fehér színű paszta, 927,6 grammnyi narancs illetőleg zöld színű tabletta, 62,4 gramm növényi anyag, 1 db ’BL Sat’ feliratú barna üvegben folyadék, 7 db ’CBD 5%’ feliratú üvegben folyadék.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a sárga színű tablettákból 459 darabban MDMA-bázis volt kimutatható, amely kábítószernek minősül. 

A bíróság az 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére és az elkövetés módjára tekintettel szükségesnek találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel a fentiekre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, továbbá a bizonyítást veszélyeztetné, illetve más hasonló jellegű, vagy egyéb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el.

A végzést az ügyész és a vádlott tudomásul vette, azonban a végzés nem végleges, mivel az ülésen jelen nem levő B.Z. gyanúsított védőjének esetleges fellebbezése bejelentésére három napon belül van lehetősége.

Pécs, 2019. július 22.

                                                                                            Dr. Péter-Szabó Petra
                                                                                            sajtótitkár
                                                                                            +36-30-978-9988
                                                                                           PeterSzaboP@pecs.birosag.hu