Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt

A Pécsi Törvényszék a 2019. július 9. napján megtartott tárgyaláson H. Zs. elsőrendű és M. R. másodrendű vádlottakat társtettesként, jelentős értékre, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek, amely miatt H. Zs. elsőrendű vádlottat mint erőszakos többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra, míg M. R. másodrendű vádlottat mint többszörös visszaesőt 13 évi fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Kimondta, hogy a vádlottak a szabadságvesztésből nem bocsáthatók feltételes szabadságra. Továbbá H. Zs. elsőrendű vádlott esetében megszüntette egy korábbi ítélettel kiszabott 10 év 7 hó 15 nap fegyházzal kapcsolatos feltételes szabadságot, és elrendelte a ki nem töltött tartam végrehajtását.

Rendelkezett arról is, hogy az eljárás során felmerült bűnügyi költségből az elsőrendű vádlott 174.662 forintot, a másodrendű vádlott 96.500 forintot köteles megfizetni, míg 6.716.763 forintot a vádlottak egyetemlegesen kötelesek megfizetni az államnak.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az ügy sértettje vállalkozó, tevékenységét részben a lakóhelyén is végzi, ott ügyfeleket fogad. Ebből következően lakóhelyéről, életviteléről és arról, hogy az ingatlanban nagyobb összegű készpénzt tart, többen is tudtak. A vádlottak és egy eddig ismeretlen társuk is tudomást szereztek erről és megállapodtak abban, hogy a sértettet az ingatlanban tartott készpénz és nemesfém tárgyak átadására kényszerítik.

2017. június 16-án, 22 óra után a sértett kiment az udvarra, megöntözte virágait, majd mikor az ajtót akarta bezárni, a sötét színű ruhát, fekete maszkot és kesztyűt viselő vádlottak és egy társuk berontottak a házába. A sértettet földre lökték, hasra fektették, kezeit műanyag gyorskötözővel összekötötték, tőle pénzt és nemesfém tárgyait követelték. Közben kutatni kezdtek a lakásban, és amikor a földön fekvő sértett mellett elhaladtak, felváltva testszerte ütötték és bele is rúgtak.

A sértett közölte, hogy pénzt nem tart a lakásban, de tud szerezni és elmondta, hogy hol található az arany karkötője. Ekkor az egyik elkövető azzal fenyegette meg, hogy a füleit levágja, ha nem adja elő a pénzét és egy konyhakéssel metszéseket ejtett a sértett fülein. A kutatás során az elkövetők megtalálták a sértett táskáját, melyben iratait és gépkocsijának indítókulcsát, valamint az otthon tárolt, összesen 9.858.500 forintot kitevő eurót és forintot tartotta.

A sértett szomszédja eközben hangokat hallott a sértett ingatlana felől, kinézett és látta a maszkos elkövetőket, ezért értesítette a rendőrséget. Az elkövetők észlelték a rendőrséget, magukhoz vették a sértett táskáját, az arany karkötőjét, majd elmenekültek a helyszínről.

Az elsőrendű vádlottat 2017. június 17-én a hajnali órákban fogták el a helyszín közelében található fás, bokros részen. Ruházatából különböző címletű forint és eurós bankjegyekből összesen 8.480.000 forintot kitevő összeget foglaltak le, melyet a sértettnek visszaadtak.

A másodrendű vádlott a bűncselekmény elkövetése után ismeretlen helyre távozott, majd Németországban elítélték, ahonnan az ellene kibocsátott elfogatóparancs alapján kiadták a magyar nyomozó hatóságnak 2018. szeptember 13-án.

Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője felmentés, a másodrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés végett jelentettek be fellebbezést, az ügyész pedig három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így a bíróság döntése nem jogerős.

                                                                                                                 Dr. Barkaszi Attila
                                                                                                                         sajtószóvivő
                                                                                                                 +36-30-990-4247
                                                                                               barkaszia@pecsit.birosag.hu