Letartóztatás rablás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2019. július 10-én elrendelte egy pécsi férfi letartóztatását egy hónapra rablás bűntettének alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított 2019. július 7-én 16 óra 40 perc körüli időben, egy pécsi buszmegállóban a sértett férfitől cigarettát kért, majd miután a sértett közölte vele, hogy nem tud adni, a gyanúsított szidalmazni kezdte, és a sértett nyakában egy pánttal rögzített pénztárcát letépte és abból 1.500 forintot vett ki, miközben a sértettet a bal combján megrúgta. A sértett ettől elesett, a zsebéből kiesett a mobiltelefonja, amit a gyanúsított meglátott, magához vette és közölte a sértettel, hogy az már az övé.

Ezután a gyanúsított a sértett sporttáskáját is kinyittatta, abból egy fekete pólót vett el azzal, hogy arra a sértettnek már nem lesz szüksége. Ezután közölte a sértettel, hogy neki és családjának ételre és ruhára van szüksége, a sértett menjen be a közeli nagyáruházba és onnan ételt és ruházati termékeket tulajdonítson el, ha nem teszi meg, „meg lesz szurkálva”.

A sértett félelmében teljesítette a gyanúsított kérését, de tettét az áruház biztonsági őre észlelte, és bejelentést tett a rendőrségen. A gyanúsított a sértettnek összesen 30.000 forint kárt okozott.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, vele szemben több más büntetőeljárás is van folyamatban.

A gyanúsított terhére rótt jelentős tárgyi súlyú bűncselekményre figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, illetve a sértett megfélemlítésével, befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítást, valamint újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el.

A bíróság végzését az ügyész és a gyanúsított tudomásul vették, míg a védő fellebbezését három napon belül jelentheti be, így a határozat nem végleges.

                                                            Dr. Dezső Lili

                                                            sajtótitkár

                                                          +36/30-541-6666

                                                          DezsoL@pecs.birosag.hu