Letartóztatás üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt

A Pécsi Járásbíróság 2019. június 22-én elrendelte egy budapesti férfi letartóztatását egy hónapra, hétrendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, hétrendbeli csalás vétsége és egyrendbeli csalás bűntettének kísérlete alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a férfi alaposan gyanúsítható azzal, hogy különböző internetes oldalakon regisztrálva tizenöt sértettet ejtett tévedésbe, illetve próbált meg tévedésbe ejteni azzal, hogy részükre különböző műszaki cikkeket, használati tárgyakat, gépjárművet kínált megvételre, majd velük megegyezve kérte a vételár, illetve vételár előleg, foglaló átutalását a saját bankszámlájára. Ezt követően a gyanúsított a sértetteknek a termékeket nem postázta, illetve számukra a későbbiekben elérhetetlenné vált, a tényleges adásvétel nem jött létre.

A gyanúsított a sértetteknek összesen 1.627.000 forint kárt okozott, illetve szándéka további 580.000 forint kár okozására irányult.

Alaposan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne, illetve újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményeket követne el, ezért a szabadságelvonással járó kényszerintézkedést elrendelte.

A bíróság végzését az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így az nem végleges.

 

                                                         Dr. Barkaszi Attila

                                                          sajtószóvivő

                                                         +36-30-990-4247

                                                         barkaszia@pecsit.birosag.hu