Jogerős ítélet halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a 2019. június 20. napján megtartott nyilvános ülésen kihirdetett ítéletével a Pécsi Járásbíróság 2019. január 30. napján kelt ítéletét – amellyel D. D. J. vádlottat halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre, 7 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 6 év közügyek gyakorlásától való eltiltásra ítélte – megváltoztatta, és a közúti járművezetéstől eltiltás tartamát 6 évre enyhítette, valamint mellőzte a közügyektől való eltiltást. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2017. június 28-án, az esti órákban a vádlott férfi ittas állapotban közlekedett az általa vezetett személygépkocsival Pécsett a Szigeti úton, a Honvéd utca irányából a Kórház tér felé 88-92 km/h sebességgel.

A sértett férfi az általa vezetett gépkocsival a Petőfi utcában, északi irányba hajtott. A sértett 47-51 km/h sebességgel hajtott be a Petőfi és a Hungária utca kereszteződésébe, a jelzőlámpa zöld jelzésére, amikor a vádlott fékezés nélkül, a tilos jelzés ellenére szintén a kereszteződésbe hajtott, és nekiütközött a sértett által vezetett gépkocsi bal oldalának.

Az ütközés következtében a sértett által vezetett gépkocsi nekiütközött az útpadkának, mely azt megdobta, kidöntötte a forgalomirányító fényjelző készüléket, megperdült, fejtetőre borult és tovább csúszva nekiütközött az ott található társasház falának, és elütött egy ott közlekedő gyalogost.

A biztonsági övét a baleset idején nem használó sértett gépkocsivezető olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette. Az elütött gyalogos sértett férfi nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket, míg a baleset idején közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt álló vádlott nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

Az ítélet jogerős.

                                                                                                                 Dr. Barkaszi Attila
                                                                                                                         sajtószóvivő
                                                                                                                 +36-30-990-4247
                                                                                               barkaszia@pecsit.birosag.hu