Letartóztatás elrendelése nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2019. június 19-én egy hónapra elrendelte B. J. letartóztatását nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésére álló adatok szerint a gyanúsított férfi 2019. június 14. napján 3.15 és 4.00 óra között kitörte egy komlói étterem teraszajtajának üvegét, az étterembe behatolt és ott kutatott, majd a pult fiókjában elzárt pénztárcát magával vitte a benne lévő 1.500.000 forint készpénzzel együtt. A rongálással okozott kár körülbelül 80.000 forint.

A nyomozó hatóság a fenti cselekmény elkövetése miatt indult büntetőügyhöz további öt büntetőügyet egyesített, amelyek kétrendbeli lopás vétsége kísérletének, egyrendbeli lopás bűntettének, kétrendbeli rongálás vétségének és négyrendbeli jármű önkényes elvétele bűntettének – melyből háromrendbeli kísérlet – megalapozott gyanúja miatt vannak folyamatban.

A gyanúsításban szereplő bűncselekményt a büntetett előéletű, visszaesőnek nem minősülő, speciális bűnismétlő gyanúsított az ellene zaklatás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

A gyanúsított a cselekmény elkövetését követően a hatóságok elől elrejtőzött. Erre, továbbá a halmazati büntetésre vonatkozó szabályok alapján irányadó magas büntetési tételkeretre és a lakóhely hiányára figyelemmel a bíróság szerint megalapozottan lehet attól tartani, hogy szabadlábon hagyása esetén a terhelt megszökne vagy elrejtőzne.

Arra is megalapozottan lehet következtetni, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a tanúk megfélemlítésével, befolyásolásával vagy tárgyi bizonyítási eszköz elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítást veszélyeztetné.

Továbbá a gyanúsított előéletére, a vele szemben folyamatban lévő büntetőeljárásokra és a jelen ügyben terhére rótt cselekmények jellegére tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A gyanúsított szabadlábra helyezés végett fellebbezést jelentett be a végzés ellen, az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított védője az ülésen nem jelent meg, így a bíróság határozata nem végleges.

                                                                                                                 Dr. Barkaszi Attila
                                                                                                                         sajtószóvivő
                                                                                                                 +36-30-990-4247
                                                                                               barkaszia@pecsit.birosag.hu