Jogerős ítélet súlyos testi sértés bűntette miatt indult büntetőügyben

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a 2019. június 13. napján megtartott nyilvános ülésen kihirdetett ítéletével a Pécsi Járásbíróság 2019. február 19. napján kelt ítéletét – amellyel T. B. vádlottat 3 rendbeli súlyos testi sértés bűntette miatt, melyekből 1 rendbelit kísérlet, két év négy hónap börtönre, valamint három évi közügyektől eltiltásra ítélte – lényegében helybenhagyta.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott pécsi férfi 2018. március 21-én, a délutáni órákban, Pécsett, egy élelmiszerbolt előtt parkolt le a parkoló övezetben, ahol nem váltott parkolójegyet. A vádlott bement a boltba, és a vásárlást követően észlelte, hogy a gépjárművét egy parkolóőr nő ellenőrizte és a gépjármű szélvédőjére bírságot akart elhelyezni, ezért a gépkocsit fényképezni kezdte.

A vádlott kijött a boltból, kiabálva felelősségre vonta a parkolóőrt, csúnyán elküldte őt az autójától, trágár kifejezésekkel illette, majd azzal fenyegette, hogy szétveri a fejét, elvágja a torkát. A sértett nő az intézkedése során telefonos kapcsolatban volt barátjával, aki szintén parkolóőrként volt szolgálatban egy gépjárművel, és a hallottak miatt azonnal a helyszínre hajtott.

Miután a férfi a gépkocsiból kiszállt, kérdőre vonta a vádlottat, aki ekkor kissé lenyugodott. A két parkolóőr közölte a vádlottal, hogy ha vesz parkolójegyet és bemutatja, megszakítják a bírságolást. Röviddel ezután egy harmadik parkolóőr nő is a helyszínre érkezett.

A vádlott a három sértett jelenlétében, a közelben lévő automatánál parkolójegyet vett, majd visszament a gépkocsijához, ahol a parkolóőrök is álltak, és tovább szidalmazva őket, a jegyet a lábuk elé, a földre dobta.

Ezt a sértettek szóvá tették, ezért a vádlott hirtelen az első parkolóőr nőhöz lépett, akit bal kezével fejen ütött. A nő a földre esett, ekkor a másik parkolóőr nő felsegítette, a vádlott eközben a gépkocsijába behajolt, kivette ötlövetű gáz-és riasztófegyverét, és azzal támadóan a sértettek felé indult és lövéseket adott le, 9 mm-es gumilövedéket használva. A lövések előbb a parkolóőr férfi felső karját és az első női parkolóőr jobb alkarját találták el, majd a vádlott a harmadik parkolóőr nő felé fordult és két célzott lövéssel hátba lőtte, végül ismét az első nő felé visszafordulva még egy alkalommal célzott lövést adott le, de a sértettet már nem találta el. A sértett nők mindketten 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, a férfi könnyű sérüléseket szenvedett.

Az ítélet jogerős.

                                                                                                                 Dr. Barkaszi Attila
                                                                                                                         sajtószóvivő
                                                                                                                 +36-30-990-4247
                                                                                               barkaszia@pecsit.birosag.hu