Nem jogerős ítélet lopás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt

A Pécsi Járásbíróság 2019. május 14-én kelt ítéletével az elsőrendű, a másodrendű és a harmadrendű vádlottakat bűnösnek mondta ki lopás bűntettének kísérletében, melyet az elsőrendű vádlott, mint felbujtó, a másod- és harmadrendű vádlottak, mint társtettesek követtek el és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettében, valamint az elsőrendű vádlottat további fogolyszökés vétségében, a másodrendű vádlottat jármű önkényes elvételének vétségében is.

Ezért a bíróság az elsőrendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt 3 év 7 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat 2 év 5 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, a harmadrendű vádlottat, mint különös visszaesőt 3 börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A másodrendű vádlottal szemben a bíróság elrendelte egy korábban kiszabott, de akkor végrehajtásában felfüggesztett 2 év szabadságvesztés végrehajtását is.

A szabadságvesztés büntetésből az elsőrendű vádlott nem, a másodrendű vádlott annak kétharmad, a harmadrendű pedig háromnegyed részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a kiszabott szabadságvesztésbe a vádlottak által előzetes fogva tartásban töltött időt is beszámította, rendelkezett a bűnjelekről, és a vádlottakat az eljárás során összesen felmerült 4.546.949 forint bűnügyi költség viselésére felróhatóságuk arányában kötelezte.

Az elsőrendű vádlott férfi 2013 év végén elhatározta, hogy társaival úgy szerez pénzt, hogy egy motoros gyorsvágógéppel szétvágnak egy bankjegykiadó automatát, és az abban lévő készpénzt eltulajdonítják. A bűncselekményben való részvételre és annak végrehajtására rávette ismerőseit a másodrendű férfi - korábban rendőrként dolgozó - és a harmadrendű férfi vádlottat, akik elvállalták a bűncselekmény elkövetését.

A megállapodás szerint a másodrendű és a harmadrendű vádlottat az elsőrendű vádlott gépkocsival szállítja a helyszínre, a szükséges eszközöket és a menekülést is ő biztosítja, míg a másod- és harmadrendű vádlottak követik el a lopási cselekményt egy pécsi OTP Bankfiók ATM automatájánál.

A vádlottak ezt követően 2013. november 29-én vásároltak a bűncselekmény elkövetéséhez egy gépkocsit a másodrendű vádlott nevére. Az elsőrendű vádlott a gépkocsival, valamint az általa szerzett gyorsvágóval 2013. december 1-jén a késő esti órákban társaiért ment. Késő éjszaka indultak az automatához, azonban előtte egy útközben parkoló gépkocsi rendszámtábláit leszerelték, és az általuk használt gépkocsira tették fel. Az automatához érve, december 2-án, az éjszakai órákban, az automatát elzáró ajtót egy lejárt hitelkártyával nyitotta ki a másodrendű vádlott, majd az automatát a gyorsvágóval a harmadrendű vádlott kezdte szétvágni, hogy a benne lévő pénzt megszerezzék. Miután a szétvágást megkezdték, a riasztó 2 percen belül megszólalt, ezt a másodrendű vádlott jelezte a harmadrendű vádlottnak, majd futva elhagyták a helyszínt. Az automatát nem tudták szétvágni, így nem tudták eltulajdonítani a benne lévő 16.486.000 forintot.

A történtek után az elsőrendű vádlott hazament, másod- és harmadrendű vádlottak egy közeli bokros helyen rejtőztek el. A másodrendű vádlott hajnalban hazament, átöltözött, majd egy más személy tulajdonában lévő gépkocsival visszaindult a még rejtőzködő harmadrendű vádlottért, azonban a rendőrjárőrök intézkedés alá vonták.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és védőik enyhítés, míg az ügyész súlyosítás érdekében jelentettek be fellebbezést.

A bíróság határozatát megismételt eljárás keretében hozta meg, tekintettel arra, hogy a Pécsi Járásbíróság 2017. március 10-én kihirdetett határozatát a Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság - eljárási szabályok megszegése miatt – 2017. november 30-án hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.

 

                                                                      Dr. Dezső Lili

                                                                      sajtótitkár

                                                                     +36/30-541-6666

                                                                     DezsoL@pecs.birosag.hu