Letartóztatás kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt

A Pécsi Járásbíróság 2019. május 10-én két pécsi, három komlói, egy budapesti férfi, valamint egy pécsi és egy szakcsi nő letartóztatását rendelte el jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, kábítószer-birtoklásának bűntette és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette alapos gyanúja miatt egy hónapra.

A nyomozás eddigi adatai szerint az elsőrendű gyanúsított férfi 2018. december és 2019. május hónap közötti időszakban, rendszeresen bízta meg a harmadrendű gyanúsítottat azzal, hogy az ország több területéről vásároljon kábítószert, erre többmillió forintot adott át neki ő vagy élettársa a negyedrendű gyanúsított nő. A harmadrendű gyanúsított a kábítószerből napi rendszerességgel értékesített is a fogyasztók részére.

A kábítószer tárolására az elsőrendű gyanúsított az ötödrendű férfit kérte fel, aki az elsőrendű felügyelete és ellenőrzése mellett új pszichoaktív anyagnak minősülő terméket is előállított.

A 2019. február és 2019. május eleje közötti időszakban a másodrendű gyanúsított férfi többszázezer forint értékű kábítószert adott át a hetedrendű gyanúsított részére, aki azt Budapestre szállította, majd ott a nyolcadrendű gyanúsított értékesítette a fogyasztók részére.

2019. május 8-án a nyomozó hatóság valamennyi gyanúsított lakó- és tartózkodási helyén valamint gépjárműveikben is házkutatást tartott, melyek során jelentős mennyiségű kábítószert, új pszichoaktív anyagokat, a kábítószer előállításához és forgalmazásához szükséges eszközöket foglaltak le.

A bíróság álláspontja szerint alaposan tartani lehet attól – figyelemmel gyanúsításban szereplő bűncselekmények súlyosságára -, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, a bizonyítást veszélyeztetnék a büntetőeljárásban résztvevő, vagy más személyek befolyásolásával, megfélemlítésével, illetve újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményeket követnének el.

A bíróság határozatát az ügyész tudomásul vette, míg valamennyi gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem végleges.

 

                                                                                         Dr. Barkaszi Attila

                                                                                          sajtószóvivő

                                                                                          +36-30-990-4247

                                                                                            barkaszia@pecsit.birosag.hu