Jogerős ítélet közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt indult büntetőügyben

A Pécsi Járásbíróság a 2018. december 11-én kihirdetett elsőfokú ítéletével R. B. vádlottat személyi szabadság megsértésének bűntette, közlekedés biztonsága elleni bűntett és testi sértés vétsége miatt 2 év börtönbüntetésre és 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette és elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét a felfüggesztés tartamára.

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a 2019. április 26. napján megtartott nyilvános ülésen kihirdetett ítéletével az elsőfokú határozatot részben megváltoztatta, és a kiszabott szabadságvesztés tartamát 1 év 6 hónapra, míg a felfüggesztés próbaidejét 2 évre enyhítette, továbbá mellőzte az elrendelt pártfogó felügyeletet.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi és a sértett férfi között haragos viszony áll fenn a vádlott egy korábbi tartozása miatt.

2016. július 23-án a reggeli órákban a vádlott egy baranyai településen közlekedett az általa vezetett kisteherautóval, amikor észrevette a kerékpárral közlekedő sértettet. Elhaladt a sértett mellett, majd visszafordult és lassú tempóban, a lehúzott ablakon keresztül szidalmazta, többször megöléssel fenyegette a sértettet.

Amikor a sértett egy közeli gátra kanyarodott a kerékpárral, a vádlott megállt, kiszállt a gépkocsiból, odament a sértetthez és lerántotta őt a mozgó kerékpárról. Ezután a vádlott a sértettet földre lökte, többször ököllel és könyökkel testszerte megütötte és egy alkalommal lefejelte a sértettet.

A dulakodók mellett elhaladó kerékpáros közölte a vádlottal, hogy hívja a rendőrséget, de a vádlott vele szemben is agresszívan lépett fel, ezért a kerékpáros elment a helyszínről. A sértett ezt kihasználva a kerékpárjával elment, de a vádlott beszállt a gépkocsijába, a sértettet utolérte, újra kiszállt, majd a kerékpárral közlekedő sértett elé lépett és újra lerántotta a mozgó kerékpárról, és újra többször megütötte, fenyegette, a sértett ellenkezése ellenére megpróbálta betuszkolni a gépkocsijába. A sértett megpróbált kibújni a vádlott szorításából, erre a vádlott még dühösebb lett és a szalagkorláton keresztül az ott lévő tóba lökte a sértettet.

A korábban a vádlottat számon kérő kerékpáros ismét kérdőre vonta a vádlottat, így a sértett ismét el tudott menni a helyszínről a kerékpárjával, azonban a vádlott utána ment, ismét elé állt a gépkocsijával. A vádlott ekkor már egy fejszével szállt ki a gépkocsiból, a sértetthez lépett, beállt a kerékpár elé és a sértettet a kerékpárral együtt megállította úgy, hogy a lábaival összefogta a sértett kerékpárjának első kerekét, a fejszét pedig a sértett nyakához szorította. Megfenyegette azzal, hogy őt és testvérét és nő ismerősét kibelezi, megöli, illetve „korrupt rendőr ismerőseivel elintézteti”.

Ekkor egy, a helyszínre érkező tanú a vádlottat felszólította a cselekménye abbahagyására, és nyugtatni kezdte, erre a vádlott eltávozott onnan. A sértett, aki a történtek során 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, a közeli munkahelyére beérve értesítette a rendőrséget.

Az ítélet jogerős.

                                                                                                                 Dr. Barkaszi Attila
                                                                                                                         sajtószóvivő
                                                                                                                 +36-30-990-4247
                                                                                               barkaszia@pecsit.birosag.hu