Ítélet az „unokázós csalók” ügyében

A Pécsi Járásbíróság a 2019. február 13. napján megtartott tárgyaláson K. R. elsőrendű vádlottat összesen 31 rendbeli, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettében – melyből 7 rendbeli kísérlet –, H. A. másodrendű vádlottat 35 rendbeli, részben tettesként, részben társtettesként elkövetett csalás bűntettében – melyből 8 rendbeli kísérlet –, míg H. M. harmadrendű vádlottat 21 rendbeli társtettesként elkövetett csalás bűntettében – melyből 5 rendbeli kísérlet – mondta ki bűnösnek.

Ezért a bíróság halmazati büntetésül K. R. elsőrendű vádlottat 3 év 2 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, továbbá 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra, H. A. másodrendű vádlottat 3 év 4 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, H. M. harmadrendű vádlottat pedig 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság 25 sértett részére kötelezte kártérítés fizetésére a vádlottakat, továbbá kötelezte őket a 705.712 forint összegű bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az elsőrendű és a harmadrendű vádlott férfi, valamint a másodrendű vádlott nő Pécsett és az ország más területén is (Budapest, Sződliget, Gyöngyös, Nagykőrös, Veszprém, Dunakeszi, Eger, Győr, Tatabánya, Kecskemét, Hatvan, Kalocsa Szombathely, Szekszárd, Iregszemcse, Komárom, Vác, Debrecen, Nyíregyháza) idős, lehetőség szerint özvegy, vonalas telefonnal rendelkező személyektől pénzt csaltak ki, illetve próbáltak meg kicsalni úgy, hogy őket az éjszakai órákban telefonon felhívták és a sértettek hozzátartozóinak kiadva magukat, közúti balesetükre hivatkozva készpénzt kértek tőlük, vagy azzal jelentkeztek, hogy a sértettek hozzátartozója szenvedett balesetet, akinek pénzre lenne szüksége, amit ők elvisznek neki. A telefonszámokat online telefonkönyvekből és tudakozóból szerezték meg.

Az „unokázós csalók” összesen 35 sértettet ejtettek tévedésbe, illetve próbáltak meg tévedésbe ejteni. Az elkövetési érték közel 20 millió forint.

Az ügyész valamennyi vádlott tekintetében a szabadságvesztés és a közügyektől eltiltás súlyosítása, az elsőrendű vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, a másodrendű vádlott nem volt jelen a tárgyaláson, védője enyhítés végett fellebbezett, a harmadrendű vádlott szintén nem volt jelen a tárgyaláson, védője három munkanap határidőt tartott fenn a fellebbezés bejelentésére.

A bíróság ítélete nem jogerős.

 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu