Ítélet életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben

A Pécsi Törvényszék 2019. február 12. napján kihirdetett ítéletével az elsőrendű vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, míg a többi tíz vádlottat garázdaság bűntettében bűnösnek mondta ki és ezért velük szemben szabadságvesztést szabott ki, melyek tartama 1 évtől 3 év 6 hónapig terjedt. Az első, heted és nyolcadrendű vádlottak kivételével a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre felfüggesztette.

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlottak – nők és férfiak is - egymás rokonai, két családból származnak. A két család között hosszabb ideje konfliktus van, szóban és a Facebook-on is rendszeresen kritizálták egymást addig, míg megállapodtak abban, hogy a két család közötti nézeteltérést az elsőrendű K.J.M. illetve a tizenegyedrendű fiatalkorú P.J. vádlott közötti verekedéssel próbálják meg tisztázni, ezért 2015. április 12-én Pécsett egy buszfordulóban, este 22 óra körüli időben találkoztak. A vádlottak a verekedéshez különböző eszközöket (pl. fejszenyelet, kaszát) tartottak maguknál. A folyamatosan a helyszínre érkező családtagok kölcsönösen bántalmazták egymást, a náluk lévő eszközökkel is, majd egyikük egy gáz riasztópisztollyal nem célzott lövést adott le.

A verekedés során N.G. másodrendű vádlott egy farúddal nagy erejű ütést mért az időközben elhalálozott id. P. Gy. sértett tarkójára, mely következtében a sértett térdre rogyott. A másodrendű vádlott oldalba rúgta, majd elszaladt a helyszínről. Ekkor K. J. M. elsőrendű vádlott a sértetthez lépett és a nála lévő fejszenyéllel, azt két kézzel felemelve két ízben, nagy erővel a sértett fejére lesújtott. Ezt követően a vádlottak egymás bántalmazását befejezték. Id. P. Gy. sértett a verekedés során súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, a büntetőeljárás során a bántalmazással össze nem függő okból kifolyólag elhalálozott.

 

Az ítélet ellen részben vádlottak és védőik jelentettek be fellebbezést, míg az ügyész az esetleges fellebbezése bejelentésére három munkanapi határidőt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.

 

Pécs, 2019. február 13.

 

                                                                                  Dr. Barkaszi Attila

                                                                                  sajtószóvivő

                                                                                  +36-30-990-4247

                                                                                barkaszia@pecsit.birosag.hu