Első fokon megkapta ítéletét az embercsempész

A Mohácsi Járásbíróság 2019. február 12-én kihirdetett ítéletével egy abonyi férfit vagyoni haszonszerzés végett, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 10 hónap börtönre és a közügyek gyakorlásától 3 évi eltiltásra ítélt, valamint kötelezte az eljárás során felmerült 164.963 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság a szabadságvesztés tartamába beszámította a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt.

A vádlott 2017. november 20-án a fővárosban bérbe vett egy gazdasági társaságtól egy Mercedes Benz Sprinter típusú gépkocsit, azzal a szándékkal, hogy az eddig ismeretlen társai által Magyarország déli határszakaszán átcsempészett migránsokat tovább szállítsa Ausztriába.

A vádlott 2017. november 22-én éjjel érkezett a déli határszakasz közelébe a gépkocsival, ahol előzetesen megbeszélt jelzést adott az ott várakozó 28 migráns személynek, majd őket az általa vezetett gépkocsiba felvette azért, hogy Ausztria államhatárának, a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújtson.

A vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet.

A bíróság ítélete ellen az ügyész jelentett be fellebbezést azért, hogy a bíróság állapítsa meg, a vádlott bűnszervezetben követte el a bűncselekményt, és emiatt hosszabb tartamú szabadságvesztésre ítélje, így a bíróság határozata nem jogerős.

 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu