Fogyatékkal élő személyek a bíróságon

December 3. napja a fogyatékkal élő emberek világnapja 1992. óta, az ENSZ határozata alapján, amelynek célja, hogy elősegítse a fogyatékkal kapcsolatos kérdések jobb megértését, és támogatást biztosítson a fogyatékkal élők méltósága, jogai és jóléte érdekében.

A Pécsi Törvényszék és az illetékességi területén működő járásbíróságok különös figyelmet fordítanak erre, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fogyatékkal élő emberek – akár peres félként, akár tanúként – hatékonyan tudják érvényesíteni jogaikat a bírósági perekben.

Ennek érdekében az elmúlt években valamennyi bírósági épület akadálymentesítése, vezetősávok kialakítása megtörtént, a közérdekű információk a tájékoztató táblákon Braille írással is fel vannak tüntetve, indukciós hurokerősítő rendszer segít a hallássérülteknek, és az épületek többségében lifteket is kiépítettek.

Amennyiben a tárgyalást valamelyik emeleti tárgyalóterembe tűzték ki, de az ügyben olyan testi fogyatékossággal élő személy is érintett, akinek a lépcsőzés megterhelést jelent, a bíró gondoskodik róla, hogy teremcserével egy földszinti tárgyalóban tarthassa meg a tárgyalást.

Ha valakinek – állapota miatt – a bíróság épületébe való eljutás is gondot okoz, a bíró a peres fél vagy a tanú lakóhelyén helyszíni tárgyalást tart, vagy engedélyezi számára, hogy írásban tegyen nyilatkozatot, illetve tanúvallomást.

A hallássérült számára jelnyelvi tolmácsot rendel ki a bíróság, a siketvak személy pedig használhatja az általa ismert speciális kommunikációs rendszert.

Az értelmi fogyatékossággal élő személyekkel való hatékonyabb kommunikáció érdekében számos civilisztikai ügyszakos bíró és bírósági titkár részt vett az ÉFOÉSZ által szervezett képzésen 2018. november 12-én, amelynek eredményeként felkészültebben, speciális ismeretek birtokában tudnak eljárni az olyan perekben, amelyekben értelmi fogyatékossággal élő is érintett.

 

                                          Pécsi Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Csoport

                                                                                                   +36-30-990-4247