Ítélet emberölés bűntettének kísérlete miatt

A Pécsi Törvényszék 2018. május 17-én kihirdetett ítéletével O. I. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és négy év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte és kötelezte a büntetőeljárás során felmerült 87.793 forint bűnügyi költség megfizetésére.

2017. május 10-én, az esti órákban a sértett a komlói lakásában tartózkodott, ahol a vádlottal és annak volt élettársával együtt italoztak. Ennek során a vádlott és a sértett is nagyobb mennyiségű bort ivott, melytől mindketten ittas állapotba kerültek. A sértett és a vádlott ennek során szóváltásba keveredtek egymással, majd a sértett megtámadta a vádlottat. A vádlott védekezett, a sértettet többször megütötte, dulakodás közben a földre kerültek. Egy idő után a sértett felhagyott a vádlott ütlegelésével, felállt, hogy újabb italt töltsön magának. Eközben a vádlott – miután ő is felállt – az asztalról egy 11 cm pengehosszúságú kést vett magához, majd a neki hátat fordító sértettet egyszer hátba szúrta. A vádlott a sértett hátából kivette a kést, majd a földre dobta és folytatta az italozást.

A mentőket és a rendőrséget a vádlott volt élettársa hívta ki másnap hajnali 1 óra körül.

A szúrás következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos, közvetlenül életveszélyes sérülést szenvedett, életét a szakszerű, időben érkezett orvosi beavatkozás mentette meg.

Az ügyész a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn, míg a vádlott és védője – önvédelemre hivatkozva – felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet még nem jogerős.

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu