Ítélet foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt

A Pécsi Járásbíróság 2018. május 7-én kihirdetett ítéletével K. G. vádlottat, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 évre próbára bocsátotta és kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlott pécsi férfi autószerelőként dolgozik. 2017. május 22-én a sértett gumicserére vitte hozzá a gépkocsiját. A sértett új gumikat vásárolt a gépkocsi meglévő könnyűfém felnijére. A vádlott nyári mintázatú gumiköpenyeket szerelt fel. A gépkocsi nem megfelelő ET számú keréktárcsákkal volt felszerelve. A vádlott által felszerelt – a leszerelthez képest - nagyobb méretű gumik azt eredményezték, hogy a személygépkocsi műszaki állapota közlekedésre alkalmatlanná vált.

A vádlott a szerelés közben a csavarokat nem rögzítette megfelelően és a kerékcsavarok rögzítettségét sem ellenőrizte megfelelően.

A sértett a személygépkocsival a telephelyről távozott és két kilométer megtételét követően Pécsett balesetet szenvedett úgy, hogy a bal első kereke kiesett, mert mind a négy kerékcsavarja kitekeredett. A baleset időpontjában a bal hátsó kerék valamennyi kerékanyája, míg a jobb oldalon az első és hátsó keréknél is egy –egy csavar laza volt.

A vádlott foglalkozási szabályt szegett. Az ellenőrzés sem kézi mechanikus kulccsal, sem nyomatékkulccsal nem történt meg a gépkocsinak az emelőről történt leengedése után.

A baleset során a sértett nem sérült meg.

Az ítélet jogerős.

Dr. Sebestyén Ágnes

sajtószóvivő

+36-30-6566-710

sebestyena@pecsit.birosag.hu