Ítélet állatkínzás bűntette miatt

A Komlói Járásbíróság 2018. április 25-én kihirdetett ítéletével, a büntetlen előéletű B. B. vádlottat 3 rendbeli állatkínzás bűntette miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.

A vádlott komlói nő gazdája volt egy kétéves kistermetű keverék szuka kutyának. A kutya 2017. augusztus 9. napja körül – pontosan nem meghatározható időben – három kölyköt ellett, majd 2017. augusztus 12-én az anyát egy kóbor kutya megharapta a jobb combja tövénél és a bal mellső lába több részén, ezért testén mély roncsolt sebek keletkeztek.

A vádlott másnap állatorvost hívott a kutyához, aki megállapította, hogy a kutya sérüléseit csak rendelői körülmények között tudja megfelelően ellátni, azonban a vádlott a tájékoztatás ellenére nem akarta bevinni a kutyát, ezért az állatorvos helyben látta el, majd felszólította a vádlottat, hogy a későbbiekben fertőtlenítsék, kezeljék a sebét, hogy az ne fertőződjön el. A vádlott ennek nem tett eleget, a kutya sebéből adódóan fertőzéses, gyulladásos állapot alakult ki, sebeit légylárvák lepték el, ennek következtében kiskutyáit sem tudta ellátni. A vádlott az anyát a kiskutyáktól külön is választotta. A kiskutyáknál kihűléses, tápanyag és folyadékhiányos állapot, kiszáradás alakult ki, testüket légylárvák lepték el.

Rendőrségi szemle során az állatokat a rendőrség lefoglalta és a Komlói Állatvédő Egyesület gondozásában helyezte el. Ellátás nélkül az anya kutya legyengült állapotára és sérüléseire figyelemmel 5-7, a kölykök a teljes táplálékmegvonás következtében 1-1,5 nap alatt elpusztultak volna. A gyógykezelés ellenére, a kialakult súlyos állapota miatt a szuka és egy kölyökkutya 2017. augusztus 23. napja körül elpusztult, a másik két kölyök az állatorvosi segítségnek és a jó tartási körülményeknek köszönhetően megfelelő állapotba kerültek.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu