Ítélet embercsempészés bűntette miatt

A Mohácsi Járásbíróság 2018. április 24-én kihirdetett ítéletével P.Z. I.r. és P D. II.r. vádlottakat vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, és ezért mindkét vádlottat 2 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte és 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

A szabadságvesztés tartamába a bíróság beszámította a vádlottak által előzetes fogvatartásban töltött időt is.

A vádlottak a börtönbüntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra.

A vádlott férfiak mindketten szerb állampolgárok. 2017. szeptember 24-e előtt Szerbiában megállapodtak abban, hogy idegen személyeknek az osztrák államhatár, jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez nyújtanak segítséget úgy, hogy őket gépkocsival Magyarország területéről Ausztriába szállítják. A II.r. vádlott az I.r. vádlottnak ezért 500 Eurót ígért.

2017. szeptember 24-én az éjjeli órákban az I.r. vádlott, a II.r. vádlott által rendelkezésére bocsátott személygépkocsival a magyar-horvát határhoz közeli Lippó térségében 7 fő, magát pakisztáni illetve bangladesinek valló személyt vett fel a gépkocsiba és követni kezdte a II.r. vádlott által vezetett osztrák rendszámú gépkocsit, aki a helyes haladási irányt mutatta a II.r. vádlottnak. A két gépkocsit Majs és Sátorhely települések irányába történt haladása során a rendőrség ellenőrzés alá kívánta vonni, azonban a vádlottak menekülni kezdtek, de végül a nyomozó hatóság a két település közötti útszakaszon elfogta őket.

Az ügyész mindkét vádlott terhére hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása, míg a vádlottak és védőik enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet még nem jogerős.

Az ügyész indítványára a bíróság a vádlottak előzetes letartóztatását a másodfokú bíróság határozatának meghozataláig, illetve nem a jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta. Ezt a bírósági határozatot az I.r. vádlott és védője – a vádlott szabadlábra helyezése érdekében – megfellebbezte.

 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu