Ítélet rablás bűntette és más bűncselekmény miatt

A Pécsi Járásbíróság 2018. március 8-án kihirdetett ítéletével O. K. vádlottat, rablás bűntette és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, vele szemben 35.959 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el és kötelezte 1.162.030 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A sértett 2016. január 30-án Pécsett, az egyik városrészben a személygépkocsijával közlekedve, fiatal férfi prostituáltat vagy fiatal férfi személyt keresett alkalmi szexuális kapcsolatra.

Amikor a sértett észrevette a vádlottat, mellette megállt a gépkocsijával. A vádlott a gépkocsi jobboldali első ajtaját kinyitotta, beszélgetni kezdett a sértettel, majd beszállt a gépkocsiba, táskáját - melyben egy porral oltó készülék volt – a hátsó ülésre tette. Miután a vádlott és a sértett egymás pénzért történő kielégítéséről megállapodtak, a vádlott útmutatása alapján a sértett a gépkocsijával egy kivilágítatlan füves, bokros területre hajtott, ahol a járművet leállította.

A vádlott ekkor a sértett kielégítésébe kezdett, majd kérte a megállapodott 1.500 forint összeget a sértettől. Miután a sértett átadta a pénzt, a vádlott hirtelen kivette a gépkocsiból a sértett 31.359 forint értékű indítókulcsát, majd a sértettet azzal fenyegette, hogy ha nem ad neki több pénzt, akkor megöli. Erre a sértett a gépkocsiban található aprópénzt – 600 forintot – a hamutartóból a vádlottnak adta. A sértett kérte vissza a vádlottól a gépkocsi indító kulcsát sikertelenül, majd megpróbálta azt elvenni a vádlottól, de az sem sikerült. Ekkor a vádlott a táskájából elővette a porral oltó készüléket és a sértettre fogta, majd megfenyegette, hogy ha nem ad még neki további pénzt”megöli, elássa”. Közben a vádlott a gépjárműből kiszállt, utána a sértett is. A vádlott a kulcsot nem adta vissza a sértettnek, továbbra is pénzt követelt, majd a porral oltóval lefújta a sértettet. Ezt követően dulakodni kezdtek, a sértett kivette a vádlott kezéből a készüléket, majd a vádlottat kezdte fújni, azonban az kifogyott. Miután a sértett a vádlottól ekkor megijedt, felajánlotta, hogy a pénztárcájából ad pénzt a vádlottnak, aki megengedte, hogy a pénztárcát az autóból kivegye. A sértett az ekkor átadott 3.500 forint készpénz fejében kérte vissza az indítókulcsot, de a vádlott nem adta, a pénzt kevésnek találta, és a sértett mobiltelefonját is követelte, majd annak megszerzése érdekében egyszer, ököllel a homlokán megütötte a sértettet. A sértett még ekkor sem adta át a telefonját, ekkor a vádlott a porral oltóval a sértett bal kezét és bal térdét is megütötte.

A sértett ezután a gépkocsijába beült, magára zárta az ajtót, majd a telefonjáról értesítette a rendőrséget.

Miután a vádlott látta, hogy további értéket a sértettől nem tud megszerezni, a porral oltóval megrongálta a sértett gépkocsiját.

A vádlott a könnyű sérüléseket szenvedett sértettnek - az indítókulcs és a készpénz eltulajdonításával -35.459,- forint, a rongálással 60.167 forint kárt okozott.

Az ítélet ellen az ügyész, súlyosítás a vádlott és védője részben felmentés, részben enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az még nem jogerős.

 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu