Ítélet emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt

A Pécsi Törvényszék 2018. február 27-én kihirdetett ítéletével B. I. vádlottat, mint visszaesőt több ember és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete valamint 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetésbe beszámította a terhelt által előzetes fogvatartásban eltöltött időt és megállapította, hogy büntetéséből feltételesen a szabadságvesztés háromnegyed részének kitöltését követően szabadulhat.

A vádlott férfi 2015. szeptemberében költözött a fiatalkorú sértettel és annak másik kapcsolatból származó 2 éves lányával egy házba. Együttélésük alatt a vádlott többször bántalmazta a sértettet, ezért a sértett szeptember hónap közepén édesanyjához költözött, a lányával együtt. 2015. szeptember 16-án a vádlott megjelent a sértett anyjának házánál, majd kis idő múlva a sértett, az édesanyja és a kisgyermek a vádlott házához ment, hogy elhozzák ottmaradt ruháikat.

A házban a vádlott indulatos állapotba került, és amikor a házból a sértett, a sértett édesanyja és a kisgyermek kifelé indultak, kést vett magához, volt élettársát lefogta, kést szorított a nyakához. A sértett védekezett, a dulakodást az édesanyja is észlelte, lánya segítségére sietett, ezért a vádlott őt is megtámadta. A vádlott a késsel a sértett anyja felé szúrt, aki védekezésképpen megfogta a kés pengéjét, azonban a vádlott cselekményével nem hagyott fel, az édesanya felkarjába és hasába szúrt, nyakát megvágta. A kisgyermek látta a történteket, a nagyanyjához próbált futni, a vádlott elkapta őt, és a gyermek nyakát egymás alatti helyen, kétszer elmetszette. Ezután a vádlott élettársát karjánál fogva húzni kezdte, aki könyörgött a vádlottnak, hogy sérült gyermekét had vihesse magával. Ennek a vádlott eleget tett.

A vádlott a közeli kukoricatábláig húzta magával a sértettet, majd röviddel később elengedte élettársát és annak gyermekét, ezt követően megszökött. Felkutatása közel egy hónap múlva vezetett eredményre, egy általa kialakított erdei rejtekhelyen fogták el, lakóhelye külterületén.

Az életveszélyesen megsérült édesanya a bántalmazást követően ki tudott menni az utcára és ott segítséget kért az arra járóktól, halála a gyors és szakszerű műtéti beavatkozás miatt maradt el, míg a kisgyermek összeségében nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban a büntetés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

 

Dr. Sebestyén Ágnes

sajtószóvivő

+36-30-6566-710

sebestyena@pecsit.birosag.hu