Ítélet rongálás bűntette és más bűncselekmények miatt

A Pécsi Járásbíróság 2018. január 21-én kihirdetett ítéletével a fiatalkorú I.r. vádlottat nagyobb kárt okozó rongálás bűntette, közveszély okozás vétsége és három rendbeli garázdaság vétsége miatt 260 óra fizikai természetű közérdekű munkára, a II.r. vádlottat nagyobb kárt okozó rongálás bűntette, közveszély okozás vétsége és két rendbeli garázdaság vétsége miatt 200 óra fizikai természetű közérdekű munkára ítélte.

Az I.r. fiatalkorú fiú és a II.r. fiatal férfi vádlottak 2017.január 1-jén, a hajnali órákban, ittas állapotban gyalogosan közlekedtek Mohácson, ahol az egyik üzlet előtt kihelyezett promóciós asztalokat megrongálták, asztallapjaikat lerúgták. Az asztalok összetörtek, a kár 24.000 forint.

Ezt követően tovább gyalogoltak, ennek során – az önkormányzat tulajdonában lévő - 8 db szeméttároló edényt rongálták meg, kidöntötték. Az okozott kár 12.000 forint.

Tovább haladva az E-ON Áramhálózati Zrt. tulajdonában álló elosztó szekrényt rugdosták meg, melynek következtében az eltört. Az okozott kár 741.296 forint és a szakértői vélemény szerint a szekrény oly módon sérült, hogy a hálózati feszültség alatt álló részei bárki számára szabadon elérhetővé váltak, ezáltal a vádlottak közveszélyt idéztek elő.

2017. február 19-án az I.r. vádlott ismét barátaival szórakozott Mohácson, ahol egy bárban italozott, majd a hajnali órákban egy borozó kapualjában állt meg egy barátjával. Ekkor előttük elhaladt egy férfi, aki megkínálta az I.r. vádlottat és barátját cigarettával, majd beszélgetni kezdtek. Az I.r. vádlott – minden előzmény nélkül – a férfit több alkalommal, ököllel megütötte, aki az ütések hatására a földre esett. Barátja próbálta nyugtatni az I.r. vádlottat, ekkor a fiatalkorú vádlott a sértettet a földről felsegítette, azonban ismét megütötte és egyszer fejbe rúgta őt. A sértett az arcán és a végtagjain 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett.

 

Az ítélet jogerős.

 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu