Jogerős ítélet közúti veszélyeztetés bűntette és más bűncselekmények miatt

A Szigetvári Járásbíróság 2018. február 5-én kihirdetett ítéletével a vádlott férfit közúti veszélyeztetés bűntette, garázdaság vétsége és könnyű testi sértés vétsége miatt 8 hónap börtönre, 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.

 

A vádlott, barátnőjével együtt 2016. október 10-én a hajnali órákban egy baranyai faluban közlekedett az általa vezetett személygépkocsival, amikor észrevette az utcán a sértettet.

A vádlott a személygépkocsival megállt a sértett mellett és a gépkocsi lehúzott ablakán keresztül, egy korábbi nézeteltérésük miatt szóváltásba keveredett vele. A vádlott nem szállt ki a gépkocsiból, annak lehúzott ablakán keresztül vitatkozott a sértettel, majd kinyúlva az ablakon, megragadta a sértett felsőruházatát, a gépkocsit hátramenetbe kapcsolta és elindult, eközben 8-10 méter hosszan a kocsi mellett húzta a sértettet. Ezután a vádlott kiszállt a gépkocsiból, a sértettet az út melletti árokba lökte és többször megütötte. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

 

A büntetett előéletű vádlott nem ismerte el a bűncselekmények elkövetését, azonban a rendelkezésre álló egyéb bizonyítékok, a tanúvallomások alapján a bíróság a bűnösségét megállapította.

 

A bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként vette figyelembe a vádlott büntetett előéletét, hogy több közlekedési szabálysértése is volt az elmúlt 2 évben valamint azt, hogy több bűncselekményt követett el és e bűncselekmények elkövetése során a sértettnek több, 8 napon belül gyógyuló sérülést okozott.

 

Az ügyészség pénzbüntetésre tett indítványa ellenére, a bíróság börtönbüntetés kiszabását és járművezetéstől eltiltást tartott indokoltnak, a szabadságvesztés büntetés végrehajtásának felfüggesztése mellett, mert a vádlott személyi körülményeire figyelemmel ez alkalmas arra, hogy a további bűncselekmények elkövetésétől őt visszatartsa.

 

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu