Előzetes letartóztatás elrendelése új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2018. február 1-jén elrendelte egy fiatal szigetvári férfi és egy fiatal nagypeterdi nő előzetes letartóztatását egy hónapra, bűnszövetségben, tizennyolcadik évét be nem töltött személynek új pszichoaktív anyag átadásával elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak 2016 novemberétől kábító hatású anyagokat készítettek – többek között az interneten megrendelt kábító hatású anyagokat tartalmazó porokból - több helyszínen, és azokat citromfűre öntötték, megszárították, majd 2016. decemberétől 2017. március 13. napjáig ezt a férfi az általa ismert személyeknek, közöttük kiskorúaknak is 1.000 forint /gr áron értékesítette. A gyanúsítottak szervezetten követték el a bűncselekményeket.

A gyanúsított nő korábban – kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt - már volt büntetve, felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt áll.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény jelentős tárgyi súlyú, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, erre figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, igyekeznének kivonni magukat a büntetőeljárás hatálya alól.

A bíróság határozatát a gyanúsított férfi és védője tudomásul vették, míg a nő – szabadlábra helyezése érdekében – fellebbezést jelentett be. A nő védője, aki a határozathozatal során nem volt jelen, a végzés kihirdetését követő három napon belül jelenthet be fellebbezést, így a bíróság döntése még nem jogerős.

 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu