Jogerős ítélet halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt

A Siklósi Járásbíróság 2018. január 30-án kihirdetett ítéletével B. I. vádlottat, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 év 3 hónap fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását három évre felfüggesztette.

A vádlott 2015 évben – pontosabban meg nem határozható időpontban – két harkányi ingatlant érintő villamosrendszer-átalakítási munkálatait végezte el úgy, hogy a sértett lakóházából egy másik ingatlanra, a sértett kertjén keresztül, egy gyümölcsfához rögzített, faoszlophoz erősített, csupasz alumínium sodronyra kötött vezetéken keresztül vezette át az áramot, egy villásdugóval dugaszolóaljzathoz csatlakoztatva, mely kétféle állásban volt csatlakoztatható. A „felfelé” állásban történt rögzítés során nem, míg a „lefelé” állásban csatlakoztatás következtében feszültség keletkezett a konyhakertben található faoszlopon végigfutó vezetékben.

2016. augusztus 6-án a sértett a délelőtti órákban az otthonában tartózkodott, ekkor a villásdugó „lefelé” állásban volt. A sértett 8 óra 50 perc és 10 óra 50 perc közötti időben kiment a konyhakertjébe, majd tisztázatlan körülmények között mindkét kezével megfogta a 214 V feszültség alatt álló faoszlophoz rögzített csupasz alumíniumsodronyt, melynek következtében halálos áramütést szenvedett.

A vádlott által kialakított villamoshálózat nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A konyhakerten áthaladó alumínium sodrony villamos szigetelést nem kapott, nem felelt meg a szabványnak. A vádlott a foglalkozási szabályok megszegésével gondatlanságból mások életét közvetlen veszélynek tette ki és a sértett halálát okozta.

 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu