Ítélet halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt

A Pécsi Törvényszék 2018. január 12-én, felülbírálta a Komlói Járásbíróság elsőfokú ítéletét, melyben 2017. május 17-én P. A vádlottat halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt 1 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet 2 év szabadságvesztésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra súlyosította.

A vádlott 2016. február 23-án a délelőtti órákban a munkáltatója tehergépkocsijával közlekedett Mánfa felől Komló irányába, amikor egy jobbra ívelő útkanyarulat közepén 70 km/h sebességgel haladva 0,4-0,5 métert áthaladt a jármű baloldali kerekeivel a záróvonalon, vészfékezést alkalmazott. Ezután a jármű teljes terjedelmével áttért a menetirány szerinti baloldali forgalmi sávba és a tehergépkocsi bal első részével, 49-51 km sebességgel haladva, nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő, 50-58 km/h sebességre lassító személygépkocsinak és azt az út mellett található szalagkorlátnak szorította.

A személygépkocsiban négyen utaztak. A gépkocsit vezető sértett a baleset során az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett és a helyszínen életét veszítette. Az utasok mindannyian nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedtek, egyiküknél maradandó fogyatékosság alakult ki.

 

Az ítélet jogerős.

 

Dr. Barkaszi Attila

a Pécsi Törvényszék sajtószóvivője

+3/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu