Másodfokú ítélet testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt

A Pécsi Törvényszék 2017. december 14-én bírálta felül a Pécsi Járásbíróság 2017. február 16-án kihirdetett ítéletét és a vádlottal szemben megállapított bűncselekmények minősítését megváltoztatva B.A. vádlottat, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett testi sértés bűntette és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt - a járásbíróság által kiszabott 1 év 6 hónap 2 évre felfüggesztett börtönbüntetést – 200.000 forint pénzbüntetésre enyhítette, mert a szakértői vélemény alapján a sértett ugyan korlátozottan, de képes volt a védekezésre.

 

A vádlott 2015 decemberében egy helyi járatú autóbuszt vezetett Pécsett, amelyre a mozgássérült – sclerosis multiplex megbetegedésben szenvedő - sértett fel akart szállni.

A buszsofőr a közlekedésben akadályoztatott sértettet nem akarta felengedni a buszra, mert azt hitte, hogy ittas állapotban van, annak ellenére, hogy jelezte neki, hogy nem ittas, hanem betegsége miatt tűnik annak.

Rövid szóváltást követően végül a sofőr felengedte a buszra az utast, aki miután a végállomáson leszállt, lefényképezte a busz rendszámát a korábbi konfliktus miatt. A vádlott miután ezt látta, számon kérte tőle, majd a telefonját el akarta venni. Mivel a sértett a telefont nem adta át, ezért megpróbálta kicsavarni a kezéből, azonban ez nem sikerült neki.

Ekkor a buszsofőr két kézzel belökte a mozgássérült személyt a járda mellett található 5 méter mély meredek árokba.

A sértett jelezte a sofőrnek, hogy nem tud egyedül kimászni az árokból, ennek ellenére a sofőr miután 5-10 percig állt az árok mellett, otthagyta a sértettet és az autóbusszal a helyszínt elhagyta. A sértett a betegségéből kifolyólag nem tudott egyedül kimászni az árokból, ezért egy ismerősét hívta telefonon, aki segített neki.

A sértett az árokba lökéstől különböző - nyolc napon belül gyógyuló - sérüléseket szenvedett el.

 

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila

a Pécsi Törvényszék sajtószóvivője

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu