Jogerős ítélet a halált okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőeljárásban

A Pécsi Törvényszék 2017. december 15-én bírálta felül a Pécsi Járásbíróság 2017. március 9-én kihirdetett ítéletét, melyben halált okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt M.T. I. rendű vádlottat 1 év fogházra, G. Zs. A. II. rendű vádlottat pedig 6 hónap fogházra ítélte, amelynek végrehajtását az I. rendű vádlott esetében 2 évi, a II. rendű vádlott vonatkozásában 1 évi próbaidőre felfüggesztette egyben a vádlottakat, a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól előzetes mentesítésben részesítette.

 

A járásbíróság ítélete ellen a vádlottak és védőik felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

 

A Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét felülbírálta, az I.r. és a II.r. vádlottakat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek és az I.r. vádlott büntetését 8 hónap szabadságvesztésre enyhítette, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

 

A sértett egy Pécs környéki mezőgazdasági cég sertéstelepén dolgozott.

 

2013 júliusában a sertéstelepen két hizlalda között a hígtrágya csővezetéke eldugult, ezért a sértett dugulás elhárítást kért a Tettye Forrásház Zrt-től.

 

A dugulás elhárítását követően a sértett a csővezetékből zajt hallott, ezért – a dugulás elhárítók figyelmeztetése ellenére - lemászott a hígtrágya gyűjtőaknájának a térszinttől mintegy 2 méter mélyen fekvő szerelőszintjére, itt azonban olyan magas volt a hígtrágya kénhidrogén koncentrációja, hogy emiatt eszméletét vesztette, majd a későbbiek során a kórházban a kénhidrogén mérgezés miatt elhalálozott.

 

A vádlottak a mezőgazdasági cég munkavédelmi feladataival, illetve a telephely vezetésével voltak megbízva.

 

A vádlottak foglalkozási szabályszegései - úgy, mint a munkahely biztonsági követelményének szabályozatlansága, a biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények érvényesítésének hiánya - közrejátszottak abban, hogy a sértett munkahelyi balesetet szenvedett, de a halálos következmény kialakulásában nem. A sértett az életveszélyhez közeli állapot kialakulását követően, felszólítás ellenére, ismételten lemászott az aknába, ekkor szenvedett halálos mértékű mérgezést, de emiatt a munkáltatóját felelősség nem terheli.

Dr. Barkaszi Attila

a Pécsi Törvényszék sajtószóvivője

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu