Ítélet csoportosan elkövetett kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt

A Szigetvári Járásbíróság 2017. szeptember 5-én a négy vádlott ellen indult büntetőeljárásban valamennyi vádlott bűnösségét társtettesként elkövetett kifosztás bűntettében, társtettesként elkövetett garázdaság bűntettében és társtettesként elkövetett testi sértés bűntettében állapította meg, és ezért B. Sz. I. r. vádlottat, mint különös visszaesőt 5 év 2 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra; S. J. II. r. vádlottat 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra, fk. M. R. III. r. vádlottat 3 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra; valamint fk. S. Zs. IV. r. vádlottat 1 év 10 hónap fiatalkorúak fogházára ítélte, a IV. r. vádlott szabadságvesztés büntetésének végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette, a próbaidő alatt e vádlott pártfogó felügyelet alatt áll.

 

A bíróság a vádlottak által eddig előzetes letartóztatásban töltött időt a kiszabott szabadságvesztés büntetések tartamába beszámította.

 

A vádlottak 2016. július 28-án 23 óra 20 perc körüli időben, Szentlőrincen gyalogosan haladtak egy utcában, amikor a velük szemben, szintén gyalogosan, egyedül közlekedő sértettel szóváltásba keveredtek.

 

Az ittas állapotban lévő I.r. és fiatalkorú III.r. vádlottak, szóváltást követően, a sértettet több alkalommal megütötték és megrúgták úgy, hogy először a III.r. vádlott mellbe rúgta, melytől a sértett elesett. Miután felállt a sértett, az I.r. vádlott kétszer, ököllel arcon ütötte, ettől ismét a földre esett. Ekkor az I.r. vádlott a sértettet a bordája és karja környékén, a III.r. vádlott az arca és a válla környékén kétszer megrúgta, a fiatalkorú IV. r. vádlott ököllel arcul ütötte, és a szintén alkoholos állapotban lévő II.r. vádlott fejbe rúgta.

 

Ezután a vádlottak bementek a III.r. vádlottnak, az utcában található tartózkodási helyére, az eszméletlen állapotban lévő sértettet az utcán hagyva.

Rövid idő elteltével a vádlottak ismét visszamentek a még mindig eszméletlen sértetthez, felvették a táskáját és az ezüstláncát, amit bevittek a III.r. vádlott tartózkodási helyére, majd az I.r. és III.r. vádlottak bevitték a sértettet is a lakásba. Ott a II. r. vádlott és IV. r. vádlott átkutatták a sértett táskáját, de abban további értékeket nem, csak a pénztárcáját és az iratait találták, amelyeket benne hagytak.

 

A sértett közben a házban magához tért, megmosakodott, miközben a III.r. vádlott elvette a 8.000 forint értékű mobiltelefonját, majd visszaadta a táskáját és kikísérte a sértettet, aki gyalogosan elment.

 

A sértett a bántalmazás következtében számos könnyű, és egy súlyos sérülést – orrcsont-törést – szenvedett.

 

Az eltulajdonított mobiltelefont a nyomozó hatóság a fiatalkorú III.r. vádlottnál megtalálta, lefoglalta és a sértettnek visszaadta.

 

Az ítéletet az ügyész, valamint a IV.r. vádlott és védője tudomásul vette. Az I.r. vádlott és védője enyhítésért, a II.r. vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, míg a III.r. vádlott és védője a fellebbezés bejelentésére három nap gondolkodási időt tartott fenn. Az ítélet nem jogerős.

 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu