A migrációs ügyek fogadására felkészültek Baranya megye bírái, ügyészei

A 2015. október 8-tól hatályos jogszabályváltozás alapján, a határzárral kapcsolatos bűncselekmények elbírálására a Pécsi Járásbíróság, illetve a Pécsi Törvényszék, valamint a határon lefolytatott eljárások során hozott menekültügyi határozatok bírósági felülvizsgálatára a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is illetékes.

A határzárral kapcsolatos bűncselekmények – határzár tiltott átlépése, határzár megrongálása, határzárral kapcsolatos építési munkák akadályozása, valamint az ezekkel halmazatban álló bűncselekmények – vonatkozásában korábban kizárólagos illetékességgel a Szegedi Törvényszék, illetve a Szegedi Járásbíróság rendelkezett, míg a határon lefolytatott eljárások eredményeként, az elfogadhatatlanság tárgyában hozott menekültügyi határozatok bírósági felülvizsgálatára a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság rendelkezett kizárólagos illetékességgel.

A jogszabályváltozásra és a 2015. október 17. napjának 00 órájától életbe lépett magyar-horvát határzárra tekintettel a Baranya megyei határszakaszon, illetve a Barcsi Járásbíróság illetékességi területén elkövetett határzárral kapcsolatos bűncselekmények elbírálása során a Pécsi Járásbíróság, a törvényszék hatáskörébe tartozó ügyekben a Pécsi Törvényszék jár el.

Tekintettel arra, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején elkövetett határzárral kapcsolatos bűncselekmények miatt minden más ügyet megelőzően kell a büntetőeljárást lefolytatni. A Pécsi Járásbíróság megfelelő bírói létszámmal, 7 napos munkahét keretében jár el a migrációs bűncselekmények vonatkozásában, a bíróság elé állításokra a járásbíróság (Pécs, Széchenyi tér 14.) épületében kerül sor.

A határon lefolytatott eljárások eredményeként, az elfogadhatatlanság tárgyában hozott menekültügyi határozatok bírósági felülvizsgálata során, a Barcsi Járásbíróság illetékességi területén és Baranya megye területén benyújtott kérelmek tekintetében a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság illetékes eljárni nemperes eljárásban, amely során a bíróság szükség esetén személyes meghallgatást tart a Pécsi Törvényszék (Pécs, Rákóczi út 34.) épületében.

A Pécsi Törvényszék, a Pécsi Járásbíróság, a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, valamint a Baranya Megyei Főügyészség a szükséges létszámmal felkészült a megnövekedett munkafeladatok ellátására, szükség esetén mind a bírói mind az ügyészi létszám növelhető.

A hatóságoknál a megnövekedett feladatok ellátására a személyi és tárgyi feltételek biztosítottak.

Pécs, 2015. október 19.