Vita nélkül elfogadta az Igazságügyi Bizottság az OBH elnökének beszámolóját

Vita nélkül fogadta el és terjeszti az Országgyűlés elé az Igazságügyi Bizottság az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének 2018. évi beszámolójáról szóló határozati javaslatát, miután a testület mai ülésén meghallgatta dr. Répássy Árpád elnökhelyettes tájékoztatását.

Kimagasló ügyforgalmi mutatók, rangos hely az európai igazságügyi eredménytáblán és XXI. századi digitális innovációk – kezdte beszámolóját a bizottság előtt dr. Répássy Árpád, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese. 2018-ban is megvalósult az OBH legfőbb stratégiai célkitűzése: a bírósági szervezet 11 ezer dolgozója és köztük 3 ezer bírája teljesítette alkotmányos kötelezettségét, a független bírák időszerűen és magas szakmai színvonalon ítélkeztek - hangsúlyozta.

A bíróságok 2018-ban országosan több mint 45 ezerrel több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett, az ügyhátralékot egy év alatt a negyedével sikerült ledolgozni, így az egy tárgyaló bíróra jutó ügyhátralék 2012-höz képest országos átlagban 50 %-kal csökkent – sorolta az eredményeket az OBH elnökhelyettese. Kiemelte: a perek 86,4 százaléka egy éven belül befejeződött, az ítélkezés társadalmi elismertségét pedig méltán igazolja, hogy tízből kilenc civilisztikai ügyben az ügyfelek elfogadták az ítéletet.

Dr. Répássy Árpád hangsúlyozta: a nemzetközi mutatókat tekintve is kiválóan teljesítettek a bíróságok. Az Európai Bizottság legutóbbi igazságügyi eredménytáblája szerint az Unió 28 tagállama közül a magyar bírósági szervezet első az elektronikus eljárások bevezetésében, nálunk a 2. legalacsonyabb a közigazgatási peres ügyhátralék, és Európa élvonalában vagyunk az elsőfokú civilisztikai ügyek és a közigazgatási ügyek időtartamát illetően is.

Az új kódexek bevezetéséhez kapcsolódóan dr. Répássy Árpád elmondta: 2017 a felkészülés éve volt, a 2018-as esztendő eredményei pedig azt mutatják, hogy az átállás zökkenőmentesen lezajlott. Tavaly 101 ezer új Pp. hatálya alá tartozó ügy érkezett, melyek 50%-a az érkezés évében be is fejeződött. A polgári és gazdasági ügyek száma az év során folyamatosan emelkedett, ami jelzi, hogy a jogkereső állampolgárok bíróságokba vetett bizalma töretlen.