Panaszok, közérdekű bejelentések, ügyfélsegítő

Tájékoztató az ügyfélsegítőről

A Pécsi Törvényszék illetékességi területén működő járásbíróságokon 2020. június 22. napjától újra elérhető az Ügyfélsegítő.

2021. május 7. napjától a Pécsi Járásbíróság mellett a Pécsi Törvényszéken is működik ÜGYFÉLSEGÍTŐ a közigazgatási és munkaügyi, valamint a törvényszék elsőfokú hatáskörébe tartozó olyan ügyekben, ahol a jogi képviselet nem kötelező.

  • A törvényszéki Ügyfélsegítő ideje: minden pénteki munkanapon 9:00 és 15:00 óra között. (Ebédidő: 12:00 és 13:00 óra között)
  •  A törvényszéki Ügyfélsegítő helye: Pécs, Rákóczi út 34. mfsz.2. sz. terem. (A tárgyalótermek foglaltságának függvényében változhat, erről a portaszolgálatnál kell tájékozódni.)

Az ügyfelek az ügyfélsegítőt kizárólag előzetes időpontegyeztetést követően vehetik igénybe.

Időpontot kérni az alábbi telefonszámokon lehet:

  • Pécsi Járásbíróság: +36 72 522 151
  • Komlói Járásbíróság: +36 72 582 140
  • Mohácsi Járásbíróság: +36 69 311 449
  • Siklósi Járásbíróság +36 30 738 5744 és +36 30 738 5745
  • Szigetvári Járásbíróság: +36 73 310 231
  • Pécsi Törvényszék +36 72 503 524

Tájékoztató az ügyfélsegítőről a Pécsi Járásbíróságon

A Pécsi Törvényszék illetékességi területén működő Pécsi Járásbíróságon az ügyfélsegítőt kizárólag előzetes, telefonon történő időpontfoglalás útján lehet igénybe venni. 

A mindenhét pénteki napján megtartott ügyfélsegítő napra 9-15 óra közötti időpont lefoglalására van lehetőség azzal, hogy 14-15 óra közötti időpontok a soron kívül intézendő ügyeknek vannak fenntartva. 

Az adott hétre szóló időpont lefoglalására a hét csütörtöki napjának 14 órájáig van lehetőség. 

Az ügyfelek időpontfoglalást az alábbi telefonszámokon jelenthetik be: 

+36 72 522 151

+36 30 448-6646

 

Panaszok, közérdekű bejelentések

A panaszokat, közérdekű bejelentéseket minden esetben a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény értelmében kell elbírálni. A törvény értelmében mindenkinek joga van ahhoz, hogy egyedül vagy másokkal együtt írásban kérelemmel, panasszal vagy javaslattal forduljon bármely közhatalmat gyakorló szervhez, így Ön a bíróságok felé panasszal vagy közérdekű bejelentéssel élhet.

A bíróságokhoz intézett panaszt, közérdekű bejelentést a közérdekű bejelentésekkel és panaszokkal kapcsolatos eljárás rendjéről szóló 7/2018. (VII. 11.) OBH utasítás rendelkezései szerint – a benne előírt eljárási rend és határidők betartásával – kell megvizsgálni és elintézni.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének egyik stratégiai célja a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése, amelynek alapvető pillére az állampolgárok információszerzése, a könnyen áttekinthető és informatív honlap, ügyfél tájékoztatási centrumok létrehozása, az ügyfelek megfelelő és folyamatos tájékoztatása, továbbá az ügyfél-elégedettség mérése.

A panaszok és a közérdekű bejelentések rendeltetésszerű benyújtása érdekében az Országos Bírósági Hivatal és a bíróságok kiemelt figyelmet fordítanak a panaszok és közérdekű bejelentések elbírálásra, így a panaszkezelés egyik kiemelt célja az ügyfél-elégedettség növelése.

A fentiekhez kapcsolódóan több bíróság foglalkozik az ügyfél-elégedettség témakörével, melynek keretében többen ügyfélkartát és az ügyfél-elégedettség mérésére alkalmas kérdőíveket dolgoztak ki.

Az alábbi linken elérhetik az OBH központi tájékoztatóját a fentiekkel kapcsolatban: 

Közérdekű bejelentés, panasz - általános tájékoztató

Közérdekű bejelentés, panasz - tájékoztató benyújtásról

Közérdekű bejelentés, panasz - visszaélések bejelentése

Közérdekű bejelentés, panasz - gyakran ismételt kérdések

Ügyfélsegítő

A mellékelt dokumentumban a tartalomjegyzék soraira kattintva érhetik el az egyes tájékoztatók tartalmát.