Jogerős ítélet rablás bűntette miatt

A Pécsi Törvényszék 2017. július 4-én hozott határozatával helybenhagyta a Pécsi Járásbíróság 2017. január 13-án kihirdetett ítéletét, melyben az I.r. és II.r. vádlottakat bűnösnek mondta ki a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozott személy sérelmére, társtettesként elkövetett rablás bűntettében, ezért az I.r. vádlottat 4 év 6 hónap, a II.r. vádlottat 3 év 6 hónap szabadságvesztésre és 4 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. A szabadságvesztést mindkét vádlott esetében fegyházban kell végrehajtani.

Az I.r. és a II.r. vádlottak ismerősök, 2016. június 19. napján a délutáni órákban Pécsett egy üzletházban találkoztak.

A kiskorú sértett ezen a napon a délutáni órákban szintén az üzletházban tartózkodott, ahol felfigyeltek rá a vádlottak, mivel észlelték azt, hogy a sértett nehezen jár, alsó lábszárain izomsorvadásban szenved. A sértett kiment az üzletház elé, ahol telefonján „facebook” -ozni kezdett. A vádlottak a sértett után mentek, követték, majd beszélgetésbe elegyedtek a sértettel, és a buszmegállóba is követték. A II.r. vádlott eközben felvetette az I.r. vádlottnak, hogy el kellene lopni a sértett mobiltelefonját. A vádlottak ekkor odamentek a sértetthez és II.r. vádlott kivette a sértett kezéből 35.000,-Ft értékű mobiltelefonját. A sértett kérte vissza telefonját, azonban látta, hogy azt a vádlottak nem adják vissza, ezért követni kezdte a vádlottakat, és felszólította őket, hogy adják vissza a telefont, különben rendőrt hív. A vádlottak ezen nevettek, majd I.r. vádlott megfordult és azért, hogy a sértett a telefon visszavételére irányuló szándékával hagyjon fel, a sértett mellkasát két kézzel meglökte, miközben a II. r. vádlott az I. r. vádlott mellett állt. A bántalmazást követően a vádlottak szaladni kezdtek, a sértett az ütés hatására megállt, majd tovább követte a vádlottakat és hangosan kérte vissza tőlük a telefonját, ezért I. r. vádlott egy kereszteződésnél bevárta őt, majd azért, hogy II.r. vádlott a telefonnal el tudjon futni, továbbá az eltulajdonított telefon visszavételét megakadályozza, ököllel a sértett arcába ütött. A sértett a vádlottak követésével ekkor felhagyott.

A vádlottak a telefont eladták, azonban azt a nyomozás során lefoglalták és a sértettnek visszaadták.

A kiskorú, a bűncselekmény elhárítására betegségénél fogva korlátozottan képes sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

 

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila

a Pécsi Törvényszék sajtószóvivője

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu